ß
  • PRO TV
  • Oamenii de știință au identificat teste care stabilesc riscul de autism al unui copil pe baza unor analize din plasma mamei 

Oamenii de știință au identificat teste care stabilesc riscul de autism al unui copil pe baza unor analize din plasma mamei 

Oamenii de știință au identificat teste care stabilesc riscul de autism al unui copil pe baza unor analize din plasma mamei 

Potrivit eurekalert.org, cercetătorii de la UC Davis MIND Institute au identificat mai multe tipare de autoanticorpi materni foarte asociați cu diagnosticul și severitatea autismului. 

Studiul lor, publicat pe 22 ianuarie în Psihiatrie Moleculară, s-a axat în mod specific pe tulburarea de spectru autist matern legată de autoanticorpi (ASD MAR), o afecțiune care reprezintă aproximativ 20% din toate cazurile de autism. 
 
„Implicațiile acestui studiu sunt extraordinare”, a spus Judy Van de Water, profesor de reumatologie, alergie și imunologie clinică la UC Davis și autorul principal al studiului.
 
Autoanticorpii sunt proteine imune care atacă propriile țesuturi ale unei persoane. Anterior, Van de Water a descoperit că autoanticorpii unei mame însărcinate pot reacționa cu creierul fătului în creștere și îi pot modifica dezvoltarea. Studiul arată că s-au identificat modele care indică probabilitatea și severitatea autismului.


 

Echipa de cercetare a obținut probe de plasmă de la mame înscrise în studiul CHARGE. Ei au analizat probele de la 450 de mame ale copiilor cu autism și 342 de mame ale copiilor în curs de dezvoltare, de asemenea, de la CHARGE, pentru a detecta reactivitatea la opt proteine diferite care sunt abundente în creierul fetal. Apoi au folosit un algoritm de învățare automată pentru a determina care tipare de autoanticorpi au fost asociate în mod specific cu un diagnostic de autism. 

"De exemplu, dacă mama are autoanticorpi la CRIMP1 și GDA (cel mai frecvent model), șansele sale de a avea un copil cu autism este de 31 de ori mai mare decât populația generală, pe baza acestui set de date actual. Asta este imens", a spus Van de Apă. "Există foarte puține lucruri care vă vor oferi acel tip de evaluare a riscurilor."
 
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că reactivitatea la CRMP1 în oricare dintre modelele de top crește semnificativ șansele unui copil cu autism mai sever.
 
Implicații viitoare

Van de Water remarcă faptul că, prin folosirea acestor biomarkeri materni există posibilități pentru diagnosticarea foarte timpurie a autismului MAR și pentru o intervenție comportamentală mai eficientă. Studiul deschide ușa pentru mai multe cercetări cu privire la potențialele teste înainte de concepție, utile în special pentru femeile cu risc crescut de peste 35 de ani sau care au născut deja un copil cu autism.

"Putem imagina că o femeie ar putea face un test de sânge pentru acești anticorpi înainte de a rămâne însărcinată. Dacă i-ar avea, ar ști că ar avea un risc foarte mare de a avea un copil cu autism. Dacă nu, are 43 % șanse mai mici de a avea un copil cu autism, deoarece autismul MAR este exclus ", a spus Van de Water.


PROFU' VINE LA PRO TV CU SEZONUL 2, PE 11 FEBRUARIE-AIDA ECONOMU VORBEȘTE PENTRU PRO TV PLUS DESPRE CUM VA EVOLUA RELAȚIA DINTRE PROFU' ȘI PROFA




FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni