• PRO TV
  • (P) Ce presupune un plan de web hosting și cum funcționează serviciile de acest tip?

(P) Ce presupune un plan de web hosting și cum funcționează serviciile de acest tip?

(P) Ce presupune un plan de web hosting și cum funcționează serviciile de acest tip?

Dacă urmează să-ți deschizi curând primul website, probabil încă nu știi foarte multe despre industria de găzduire web. Astfel, pachetele pe care furnizorii români le pun la dispoziție ar putea crea confuzie.

Din fericire, lucrurile devin mai simple după ce înțelegi termenii de baza. Specialiștii în web hosting de la THC ne explică mai multe despre fiecare dintre aceștia!

Găzduire web

Termenul de găzduire web face referire la un serviciu oferit de companii specializate, prin care un site devine disponibil 24/7 pe internet. Atât imaginile, cât și textele sau alte fișiere sunt stocate în permanentă pe un computer. Acesta poartă denumirea de server, fiind un echipament creat pentru a livra conținutul în browser-ul celor care îl accesează.

În interiorul acestuia se află un procesor puternic, cu memorie și spațiu de stocare mult superioare unui calculator obișnuit. Acest lucru oferă posibilitatea de colectare a unui număr mare de date și de rulare a proceselor pentru mai mulți utilizatori simultan. În funcție de planul de web hosting pentru care optezi, ai parte de o anumită cantitate de resurse, aspect care influențează și prețul abonamentelor.

Dată center

Calculatoarele dintr-o firma de găzduire pot fi instalate în locații amenajate special, acestea fiind cunoscute că centre de date. Într-o astfel de încăpere, există electricitate, aer condiționat și conexiuni multiple la internet. Din același motiv, în momentul în care apar probleme pe o rețea, trecerea se face în mod automat pe altă, iar acest lucru permite un nivel superior de stabilitate. 

De asemenea, temperatura și umiditatea din încăpere sunt păstrate în permanentă într-un interval optim. Tehnologia de web hosting este adesea Apache, dar se poate folosi și IIS, nginx sau o altă varianta similară.

Nume de domeniu

Domeniul reprezintă legătură dintre un vizitator și fișierele de pe un website. Acesta are o denumire specifică, care poate fi introdusă în bară din browser. De cele mai multe ori, numele corespunde cu activitățile desfășurate de brand, însă există și excepții. La finalul domeniului se află o extensie, care este adesea de tipul .ro sau .com.

Totuși, există multe alte denumiri, fiecare dintre acestea având o semnificație diferită. Alegerea finală se face în funcție de preferințele personale și de ceea ce consideri tu că ar putea transmite mesajul potrivit.

Server DNS

Computerele comunica întotdeauna între ele cu ajutorului unei adrese IP. Această este o serie unică de numere, utilizate în scop de identificare. Un IP partajat este unul împărțit între mai mulți clienți ale aceluiași furnizor de web hosting, în timp ce unul dedicat este doar al tău.

DNS-ul reprezintă o colecție uriașă de adrese, cu rolul de a traduce fiecare nume de domeniu într-o adresa IP. Fără această tehnologie ar fi aproape imposibil să ajungi în locul potrivit, deoarece există prea multe website-uri pe internet cu o adresa comună.

Baza de date

O baza de date conține înregistrări cu informațiile pe care le folosește un site, cum ar fi datele vizitatorilor. Adesea, această este de tip MySQL și are legătură cu sistemul de gestionare al conținutului. Este important să deții copii de rezervă pentru toate fișierele din prezent, deoarece unele evenimente pot duce la pierderea acestora.

Indicat este să alegi un plan de web hosting de la un furnizor stabil pe piață, pentru a beneficia de back-up automat, uptime de 99,99%, suport tehnic non-stop și multe alte caracteristici esențiale unor performanțe crescute.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni