Potrivit engadget.com, care citează Israel Hayom, un bărbat orb în vârstă de 78 de ani și-a recăpătat vederea după ce a fost primul pacient care a primit un nou tip de implant de cornee artificială.
Dezvoltat de o companie numită CorNeat, KPro este primul implant care poate fi integrat direct în peretele ocular pentru a înlocui corneele cicatrizate sau deformate, fără țesut donator. Imediat după operație, pacientul a reușit să recunoască membrii familiei și să citească numerele de pe o diagramă.
Implanturile de cornee artificială există deja la pacienții cu degenerescență a corneei, dar, din cauză că intervențiile chirurgicale sunt complexe, sunt de obicei o ultimă soluție atunci când transplanturile sau implanturile inelare ale corneei nu funcționează. Prin contrast, inserarea transplantului CorNeat este o procedură relativ simplă, care necesită cusături minime și tăiere minumum invazivă. În plus, folosește un material biomimetic care „stimulează proliferarea celulară, ducând la integrarea progresivă a țesuturilor”, potrivit CorNeat.
Compania a declarat că încă zece pacienți sunt aprobați pentru studii în Israel. Deși implantul nu conține nimic electronic, acesta ar putea ajuta mai mulți oameni decât orice ochi robotizat. „După ani de muncă grea, să vezi un coleg implantând cu ușurință CorNeat KPro și să vezi un om recâștigându-și vederea a doua zi a fost electrizant și emoționant, mulți au plâns”, a spus co-CorNeat Vision fondator dr. Gilad Litvin.