• PRO TV
  • 5 reguli de aur pentru prevenirea accidentărilor la schi! Sfaturile unui medic ortoped

5 reguli de aur pentru prevenirea accidentărilor la schi! Sfaturile unui medic ortoped

5 reguli de aur pentru prevenirea accidentărilor la schi! Sfaturile unui medic ortoped

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă, a elaborat un set de reguli de aur care să ferească schiorii de frecventele accidentări de pe pârtie.

„Apar nisorile, încep invariabil accidentările la schi. Pornind de la greșelile făcute de practicanții sportului pe pârtie care ajung în cabinetul de ortopedie, am făcut o listă de reguli care, odată respectate, pot preveni accidentările”, declară dr. Ion Bogdan Codorean, care așează pe primele 5 locuri regulile esențiale de practicare a schiului fără riscuri de accidentare:

1. Să se pregătească fizic înainte, să facă încălzire, să revină treptat la ritmul și la nivelul la care se știau cu un an înainte, după 7 zile intensive de schi, de exemplu.

2. Este foarte important să știe să cadă, astfel încât să prevină rupturile de ligamente care, de cele mai multe ori, se tratează doar cu intervenții chirurgicale. De exemplu, atunci când se sucește unul dintre schiuri, trebuie să știi să te duci odată cu schiul, să cazi odată cu el, nu să încerci să te opui căderii, pentru că schiul este lung și greu, iar piciorul nu are nicio șansă prin opunerea rezistenței să-l îndrepte în timpul căderii.

3. Să nu forțeze. Să fie conștienți de o posibilă gravitate a unei accidentări, chiar dacă adrenalina sau frigul estompează efectele ei. Sunt mulți schiori care, după o accidentare, se mai aventurează la o coborâre, că să vadă ei dacă e ceva grav sau nu. Ei bine, asta trebuie să spună doar medicul ortoped, sunt riscuri foarte mari pe termen lung să încerci tu să vezi prin încercare și forțare dacă ai un picior rupt sau nu.

4. Să fie concentrați din momentul în care își pun schiurile în picioare până când își dau schiurile jos din picioare, să nu se relaxeze nicio secundă, pentru că accidentările se petrec mai des la baza pârtiilor sau pe porțiunile ușoare decât pe porțiunile dificile când cei mai mulți sunt foarte atenți.  În plus, aș adăuga că este foarte important să nu schieze dacă simt că au obosit sau că nu îi mai ascultă picioarele.

5. Să nu consume alcool în timpul practicării schiului.

Dr. Ion Bogdan Codorean avertizează că, în cazul unei accidentări pe pârtie, primul lucru care trebuie făcut este apelul către salvamont, pentru ca persoana să poată fi transportată în siguranță la baza pârtiei către cel mai apropiat medic ortoped.

Dacă cele mai frecvente accidentări apărute pe perioada iernii sunt entorsele la nivelul genunchiului, rupturile de ligament încrucișat anterior, rupturile de ligament colaterale, rupturile de menisc și uneori fracturile de tibie sau fracturile de sol, tratamentele ortopedice impuse pentru rezolvarea acestora variază de la imobilizări până la intervenții chirurgicale.

„Există accidentări care necesită tratament prin imobilizare în orteză și altele care necesită intervenție chirurgicală. Rupturile de ligament încrucișat anterior și de menisc, la fel ca și majoritatea fracturilor de membru pelvin necesită intervenție chirurgicală. La această concluzie poate ajunge doar un medic ortoped, după consultație și investigație amănunțită. De cele mai multe ori, după intervenția chirurgicală, pacienții se pot reîntoarce pe pârtii sezonul următor”, adaugă dr. Ion Bogdan Codorean, care sfătuiește pacienții care aleg orteză, chiar dacă au recomandare medicală de intervenție chirurgicală, să știe că își asumă riscuri mari pentru sănătate pe termen lung.

Vezi și: Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni