ß
Oamenii de știință de la laboratorul din Wuhan despre care se crede că a avut un rol în eliberarea noului coronavirus ar fi dezvăluit că au fost mușcați în timp ce colectau mostre dintr-o peșteră plină de lilieci infectați.
Conform The Sun, unul dintre cercetători - de la Wuhan Institute of Virology (W.I.V) - pretinde că dinții liliacului au trecut prin mănușile lui de cauciuc ”ca niște ace”.
Un video - care a apărut prima oară acum doi ani - arată oameni de știință care lucrează pe ”virusuri vii” fără mănuși și mască, ignorând regulile de siguranță impuse de Organizația Mondială a Sănătății.
Toate aceste informații vin la 24 de ore după ce s-a scris în presa occidentală că omul de știință, denumit și ”pacientul zero”, care a dispărut din laboratorul din Wuhan la începutul pandemiei, încă este de negăsit după un an de căutări.
Departamentul de stat al SUA crede că experta în virusuri Huang Yanling a fost prima dintre oamenii de știință care lucrau la controversatul institut care s-a infectat în toamna lui 2019 - cu luni înainte ca virusul să fie recunoscut oficial.
Într-un video șocant, cercetătorii pot fi văzuți colectând fecale de liliac fără echipament de protecție în afară de mănuși.
Unul dintre ei le spune celorlalți cum a fost mușcat de un liliac, mărturisind că s-a simțit ”ca și cum a fost înțepat cu un ac”. Apoi video-ul arată mâna persoanei umflându-se de la altă mușcătură.
La acest moment, naratorul subliniază că liliecii pot fi purtătorii a numeroase virusuri, consemnează Taiwan Times.
Mulți experți se tem că noul coronavirus ar fi putut proveni dintr-un alt laborator chinez care găzduia 600 de lilieci. Animalele de aici i-ar fi atacat și ”au urinat” pe oamenii de știință care lucrau acolo.
Unul dintre cercetătorii de la Wuhan Center for Disease Control (WCDC), pe care au urinat liliecii și care, de asemenea, a fost atins pe piele de sânge de liliac, a hotărât să intre singur în carantină, susține o lucrare științifică.
Lucrarea, intitulată ‘The possible origins of 2019-nCoV coronavirus’, spune că cercetătorul, numit JH Tian, ”a fost atacat de lilieci” și că ”sânge de liliac a ajuns pe pielea lui”.
Conform acestui jurnal, Tian s-a autoizolat pentru 28 de zile după ce ”liliecii au urinat pe el”. Lucrarea mai menționează, conform The Sun: ”liliecii cu potcoavă sunt rezerve naturale pentru coronavirusul SARS-CoV care a cauzat epidemia de SARS în 2003”.
Foto: The Sun
Gallery