• PRO TV
  • (P) Cum alegi un generator de curent electric potrivit pentru tine?

(P) Cum alegi un generator de curent electric potrivit pentru tine?

(P) Cum alegi un generator de curent electric potrivit pentru tine?

Un generator de curent electric este foarte util dacă locuiești într-o zonă izolată, unde nu există electricitate sau unde curentul se oprește foarte des.

Cu ajutorul acestui generator, te vei putea bucura de confortul unei vieți moderne oriunde și oricând, fără întreruperi. 

Dar cum alegi modelul potrivit, din moment ce pe piață există o gamă foarte variată de generatoare, cu specificații diferite? Iată câteva recomandări care îți vor fi cu siguranță de folos. 

Puterea generatorului 

Nu există o regulă standard pentru puterea necesară, pentru că totul depinde de necesitățile locuinței. Astfel, puterea generatorului trebuie să fie cu 30% mai mare față de puterea de care ai de fapt nevoie. Acest surplus de putere este necesar pentru a preveni suprasolicitarea generatorului. 

Cel mai bine ar fi să ceri sfatul unui electrician, înainte să cumperi produsul, ca să fii sigur că alegi modelul potrivit și că te vei putea bucura cu adevărat de confortul dorit. 

Carburantul 

În cazul unui generator, puterea lui este cea mai determină tipul de carburant pe care îl folosește. Spre exemplu, cele mai multe generatoare de curent care au o putere mai mică de 4 kVA sunt pe bază de benzină, iar generatoarele cu o putere mai mare de 15 kVA sunt de obicei cu motoare diesel. 

Generatoarele care au o putere cuprinsă între 4-15 kVA pot fi și pe bază de benzină și pe bază de motorină, iar diferențele de performanță sau de cost nu sunt mari. Totuși, trebuie să știi că un generator cu motor diesel pornește mai greu atunci când temperaturile sunt scăzute. 

Sistem de automatizare 

Dacă vrei un generator modern, care să detecteze automat oprirea curentului electric la rețea și să pornească, apoi să se oprească singur, îți recomandăm să alegi un model cu sistem de automatizare. Soluția este ideală și dacă lipsești mult de acasă, dar ai nevoie de electricitate permanentă, pentru alimentarea frigiderului, spre exemplu. 

De asemenea, nu este obligatoriu să cumperi și un stabilizator de tensiune, pentru că multe generatoare sunt dotate cu un regulator electronic de turație. Acest sistem permite furnizarea unui curent de calitate, iar aparatele electrice nu vor fi afectate de fluctuații. 

Amplasarea 

Atunci când alegi un generator de curent, trebuie să ții cont și de posibilitățile de amplasare. Dispozitivul trebuie să fie montat într-o încăpere bine ventilată, iar noxele să fie evacuate sigur și corect. În plus, generatorul trebuie să se afle aproape de tabloul de alimentare. Un alt aspect important de care ar fi bine să ții cont este faptul că motorul generatorului produce un zgomot puternic atunci când funcționează. 

Modelele de generator care au carcasă de protecție trebuie amplasate în exterior, iar iarna este necesar să fie pornite regulat, automat, pentru a se menține în cea mai bună stare. 

Carcasa reprezinta un cost suplimentar iar daca nu exista o incinta disponibila trebuie vazut care este cea mai economica varianta - constructia uneia sau achizitia unei carcase.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni