ß
Prospectul vaccinului împotriva COVID -19 produs de compania americană Moderna, a fost autorizat condiţionat în Uniunea Europeană.
Vaccinul a ajuns în România într-o primă tranşă de 14.000 de doze și se va începe administrarea
În prospectul publicat în limba română pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, se arată că este vorba de un vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate), administrat adulţilor cu vârsta de peste 18 ani. Substanţa activă din COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafaţă a SARS-CoV-2. ARNm este integrat în nanoparticulele lipidice SM-102. Deoarece COVID-19 Vaccine Moderna nu conţine virusul, acesta nu poate transmite boala COVID19, se arată în prospect.
Cum funcţionează vaccinul
Potrivit Agerpres, "COVID-19 Vaccine Moderna stimulează sistemul de apărare natural al organismului (sistemul imunitar). Vaccinul acţionează prin determinarea organismului să îşi producă propria protecţie (anticorpi) împotriva virusului care cauzează boala COVID-19. COVID-19 Vaccine Moderna utilizează o substanţă numită acid ribonucleic mesager (ARNm) pentru a transfera instrucţiuni, pe care celulele organismului le pot utiliza pentru a produce proteina de suprafaţă, regăsită pe virus. Celulele pot produce apoi anticorpi împotriva proteinei de suprafaţă, pentru a ajuta la combaterea virusului. Acest lucru va ajuta la protecţia împotriva COVID-19. Substanţa activă a COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafaţă a SARS-CoV-2, integrat în nanoparticule lipidice".
Mod de administrare:
Vaccinul se va administra sub formă de două injecţii a câte 0,5 ml. Se recomandă administrarea celei de-a doua doze la 28 de zile după prima doză, în vederea finalizării schemei de vaccinare. Vaccinul se administrează într-un muşchi (injecţie intramusculară), în partea superioară a braţului.
Reacţii adverse posibile:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
*greaţă
*umflare în zona axilei;
*durere de cap;
*vărsături;
* dureri musculare;
*dureri articulare şi rigiditate;
*durere sau umflare la locul de administrare a injecţiei,
*oboseală excesivă;
*frisoane;
*febră.
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
*erupţie;
*înroşire
*urticarie la locul de administrare a injecţiei.
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane): mâncărime la locul de administrare a injecţiei
* rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell), umflare la nivelul feţei (poate să apară la pacienţii cărora li s-au administrat injecţii în scop cosmetic).
* cu frecvenţă necunoscută: reacţii alergice severe (anafilaxie), hipersensibilitate.
Conform prospectului, trebuie solicitată asistenţă medicală de urgenţă dacă persoanele vaccinate manifestă oricare dintre următoarele semne şi simptome ale unei reacţii alergice:
* dificultăţi la respiraţie;
* senzaţie de leşin sau stare de confuzie;
* modificări ale ritmului bătăilor inimii;
* respiraţie şuierătoare;
* umflare a buzelor, feţei sau gâtului;
* urticarie sau erupţie pe piele, greaţă şi vărsături, durere de stomac
PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA UN VIDEO CU CELE MAI BUNE MOMENTE DIN ÎNTREBAREA MESEI ROTUNDE:
FOTO: SHUTTERSTOCK
Gallery