Hidrocefalia este o afecțiune caracterizată prin acumularea anormală de lichid cefalo-rahidian în cavitățile sau ventriculii creierului.
Boala este cauzată, de cele mai multe ori, de o obstrucție care previne drenarea corecta a lichidelor. Hidrocefalia poate fi fatală dacă nu este tratată. Acumularea de presiune din interiorul craniului poate crește și afecta țesuturile înconjurătoare, consecința fiind apariția convulsiilor și a leziunilor cerebrale.
Cu toate că această afecțiune poate apărea la orice vârstă, hidrocefalia tinde să apară mult mai des la sugari și la persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, simptomele variind în funcție de vârsta debutului. Hidrocefalia poate să apară din mai multe cauze printre care:
Tratamentul chirurgical pentru hidrocefalie poate restaura și menține nivelul normal de lichid cefalo-rahidian, gestionarea simptomelor sau a problemelor funcționale putand fi gestionate prin diferite terapii adiționale.
Tratamentul hidrocefaliei
Deoarece hidrocefalia poate fi fatală, dacă este lăsată netratată, obiectivul tratamentului este de a drena acumularea de lichid cefalo-rahidian și de a menține nivelul acestuia în limite normale. Tratamentul folosit nu poate restaura leziunile cerebrale existente deja, dar previne apariția altor leziuni pe viitor.
Tratamentul chirurgical minim invaziv
Pentru a trata hidrocefalia, de cele mai multe ori, se va apela la chirurgia cranio cerebrală minim invazivă, care are scopul de a înlătura cauza obstrucției sau de a drena lichidul prin introducerea în corp a unui dispozitiv mecanic.
Comparativ cu tratamentul chirurgical tradițional, chirurgia minim invazivă oferă numeroase beneficii pacienților, aceasta utilizând aparatură și tehnici de ultimă generație cum ar fi controlul de la distanță și instrumente de mici dimensiuni, inciziile fiind de cele mai multe ori de mărimea unei monede.
Datorită inciziilor mici, neurochirurgul poate evita riscul de apariție a anumitor complicații, iar pacientul poate fi externat mult mai devreme.
Drenarea lichidului se poate face atât extern cât și intern, dispozitivul mecanic fiind introdus în zona dorită de la nivelul creierului și apoi conectată fie la o pungă specială, aflată lângă patul pacientului, fie conectata intern la peritoneu sau altă zonă din corp. Adițional, se poate efectua și o ventriculo-cisterno-stomie, intervenție care poate realiza comunicarea artificială între cavitățile creierului și exteriorul acestuia.
Terapii și tratamente adiționale
Multe persoane diagnosticate cu hidrocefalie pot beneficia și de pe urma terapiilor de reabilitare și a activităților educaționale și informative. Planul de intervenție realizat de către o echipă multidisciplinară formată din personal medical, specialiști în reabilitare și experți educaționali poate avea un impact semnificativ în rezultatul final al tratamentului.
În cazul copiilor, echipa multidisciplinară poate fi formată și din alți profesioniști cum ar fi:
Adulții afectați de hidrocefalie pot necesita și alte servicii adiționale cum ar fi specialiști în tratarea demenței și asistenți sociali, dar și specialiști medicali, în funcție de afecțiunile adiționale pe care le au.
Având în vedere ca prognosticul hidrocefaliei depinde, în mare parte, de simptomele prezentate, acesta diferă de la caz la caz, efectele de lungă durată variind în funcție de circumstanțe.