• PRO TV
  • Care sunt concluziile primului studiu din România despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației?

Care sunt concluziile primului studiu din România despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației?

Care sunt concluziile primului studiu din România despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației?

Primul studiu din România despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mai anxioși și au un sentiment sporit de singurătate. Acestea sunt considerate efecte directe ale pandemiei cauzate de SARS-Cov-2.

Cercetarea face parte din programul COH-FIT,  citat de edițiadedimineață.ro și desfășurat la nivel internațional. Proiectul include aproximativ 200 de investigatori din peste 35 de țări și este susținut și sprijinit de organizații naționale și internaționale.
 
În România, studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 și 50 de ani.

Datele au fost analizate și interpretate de specialiști ai unui un consorțiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania.



 

Rezultatele preliminare ale studiului arată că pandemia cauzată de noul coronavirus a avut efecte semnificative asupra sănătății mintale a populației din România: 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, iar aproximativ o treime dintre respondenți au vorbit despre o înrăutățire a nervozității.
 
Datele preliminare mai arată că unele condiții medicale preexistente s-au intensificat la mulți pacienți, în timp ce la alții s-au declanșat stări de anxietate, depresie și neputință în fața acestei situații.
 
Tocmai de aceea, specialiștii trag un semnal de alarmă: frica și anxietatea pot fi copleșitoare atât în cazul adulților, cât și al copiilor.
 
Studiul mai arată că , în perioada pandemiei, riscul de a suferi de depresie sau de alte tulburări psiho-emoționale este amplificat de factori precum: sărăcia, lipsa sau pierderea unui loc de muncă, evenimente triste precum decesul unei persoane apropiate sau sfârșitul unei relații, boala fizică deja existentă sau problemele asociate consumului de alcool sau droguri.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA MOMENTE DIN EMISIUNILE PREFERATE:



FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni