ß
Marmura este un material intens folosit în construcții, mai ales datorită calităților sale estetice. Totuși, pentru a-i menține frumusețea vreme îndelungată, este necesar să acorzi, permanent, o atenție sporită întreținerii sale.
Deși, la prima vedere, pare o piatră solidă și rezistentă, marmura este vulnerabilă la acțiunea anumitor substanțe prin urmare, trebuie menținută permanent curată. În acest sens, cel mai important este să folosești soluții de curățat marmura, pentru că detergenții obișnuiți o pot afecta.
O primă curățare a marmurei trebuie făcută imediat după finalizarea lucrărilor de montare, ca să îndepărtezi urmele de ciment și alte materiale rămase pe suprafața sa. Curățarea se impune, de altfel, ori de câte ori efectuezi alte lucrări de construcție sau de renovare ce afectează suprafețele placate cu acest material.
Marmura este o rocă poroasă, motiv pentru care se poate păta cu ușurință, fiind vulnerabilă și la acțiunea substanțelor acide. Odată apărută, pata este dificil de înlăturat, de aceea, încearcă să previi astfel de accidente. Poți face foarte simplu acest lucru dacă impermeabilizezi suprafața marmurei cu o substanță specială. Aceasta umple porozitățile și, astfel, marmura nu va mai absorbi lichidele și alte substanțe, devenind chiar mai ușor de curățat.
În urma lucrărilor de construcție sau renovare, pe suprafețe se depun praf și fire de nisip sau pietriș, principalii inamici ai marmurei. Materiale deosebit de abrazive, acestea pot zgâria suprafețele placate cu marmură. De aceea, imediat după finalizarea lucrărilor, ai grijă să îndepărtezi urmele de nisip și pietriș. Poți face asta exclusiv cu un mop sau o cârpă moale, uscată. Apa amestecată cu praf și nisip poate păta marmura, după cum am explicat mai sus. NU folosi aspiratorul în loc de mop! Părțile din plastic ale aparatului pot zgâria marmura, la fel de bine ca nisipul sau pietrișul.
În cazul în care inevitabilul s-a produs și au apărut pete pe marmură, nu te panica! Acestea pot fi scoase. Totuși, nu folosi detergenți obișnuiți sau alte soluții de curățare pe bază de substanțe chimice, pentru că agravezi situația. Aceste substanțe atacă marmură, așa că este necesar să utilizezi doar soluții speciale pentru curățarea și întreținerea sa, care au un pH neutru și protejează suprafața pe care sunt aplicate.
Când montezi marmura, păstrează câteva bucăți rămase, ca să poți testa pe ele produsele de curățare noi cumpărate și pe care vrei nu ai apucat să le folosești. Unele dintre ele pot fi slabe calitativ și, de aceea, nu ai vrea să strici marmura abia montată. Aplică soluția pe bucățile pentru testare, las-o să acționeze atât cât scrie în instrucțiunile de utilizare, apoi, clătește pentru a vedea efectul. Dacă bucata de marmură tratată capătă o culoare cenușie, renunță la soluția respectivă, pentru că același efect îl va avea și pe marmura din casă.
Odată cu trecerea timpului, marmura poate căpăta un aspect uzat, învechit, dar problema se poate rezolva ușor. Împrăștie sare extrafină pe suprafața uzată și apoi freacă bine fiecare centimetru, cu o cârpă umedă. După aceea, clătește cu multă apă, iar, la final, șterge suprafața cu o cârpă moale sau un mop. Metoda funcționează și cu gaz, însă, mulți o evită din cauza mirosului. Dacă aspectul marmurei este afectat pe o suprafață mai întinsă, problema se poate rezolva prin șlefuire, doar că, în acest caz, trebuie să apelezi la un specialist.
Apelând la aceste soluții, marmura își va menține finețea și strălucirea timp îndelungat, și va arăta ca nouă, mulți ani după ce ai montat-o.