• PRO TV
  • (P) Cum îți dai seama dacă îți permiți o mașină?

(P) Cum îți dai seama dacă îți permiți o mașină?

(P) Cum îți dai seama dacă îți permiți o mașină?

Fiecare dintre noi și-a dorit la un moment dat sau poate încă visează la o mașină nouă, se gândește la un anumit model de autoturism, are o culoare preferată și un brand favorit. 

Dar nu întotdeauna avem destui bani pentru mașina visurilor noastre. Deși teoretic ne încadrăm în bugetul propus de dealerul auto sau de persoana de la care intenționăm să cumpărărm autoturismul, pe termen mediu și lung constatăm că este o investiție care depășește planul inițial, câteodată chiar riscă să strice echilibrul financiar al familiei.

Dacă ești într-o asemenea situație, află în continuare cum îți dai seama dacă îți permiți o mașină.

Calculează toate costurile pe care le implică o mașină

În afară de suma pe care o plătești la achiziționarea autoturismului, utilizarea acestuia implică și alte costuri suplimentare de care trebuie să ții seama atunci când calculezi bugetul necesar pentru folosirea mașinii. Acestea sunt în principal următoarele:

  • impozitul anual pe care-l plătești în funcție de  capacitatea cilindrică a mașinii;
  • asigurarea auto obligatorie RCA și cea opțională CASCO; 
  • plata combustibilului;
  • costurile cu revizia obligatorie a mașinii; 
  • cheltuieli cu piesele ce trebuie schimbate dacă se strică și nu sunt acoperite de garanție sau perioada de garanție s-a încheiat;
  • rate și dobânzi lunare dacă ai cumpărat mașina cu credit sau în leasing.

Dacă suma totală rezultată din aceste calcule depășește 15% din bugetul net anual al familiei înseamnă că nu este momentul să faci o asemenea achiziție și că este mai bine să mai amâni decizia de cumpărare.

Consultă ofertele promoționale ale companiilor auto, de exemplu Ford Roadhill Automotive și planifică investiția într-o mașină nouă sau second hand în funcție de reducerile și discounturile semnificative pe care acestea le oferă periodic.

Evaluează-ți posibilitățile de-a întreține o mașină

Îți place o mașină de teren sau ai pus ochii pe o limuzină spațioasă? Toate bune și frumoase, dar trebuie să te gândești și dacă ai unde să le ții. Pentru modele scumpe și volume mari este necesar să ai garaj acoperit, pe care să-l poți încălzi iarna și care să ofere condiții de aerare pe timp de vară.

Dacă nu ești posesorul unui garaj, trebuie să ai loc de parcare în fața blocului sau a casei, ori să găsești în apropiere o parcare cu plată avantajoasă, ca să faci un abonament anual.

Un alt aspect important este timpul. Dacă ești un om ocupat 7 zile din 7, cate 10 ore pe zi, nu este cazul să-ți cumperi o mașină care să necesite reparații dese, îngrijire suplimentară sau drumuri periodice la service.

Chiar dacă te gândești să apelezi la un ajutor pentru toate acestea, gândește-te cât de mult cresc costurile cu întreținerea mașinii și dacă îți permiți să angajezi pe cineva care să facă lucrurile acestea pentru tine, să fii practic un șofer cu șofer.

Sfătuiește-te cu ceilalți membri ai familiei

Chiar dacă tu ești șoferul, cere părerea familiei ca să-ți dai seama dacă îți permiți o mașină, pentru că  achiziționarea unui autoturism înseamnă o cheltuială importantă care-i afectează și pe ei, direct sau indirect.

Vei avea astfel o viziune de ansamblu, vei ști dacă momentul este potrivit pentru o nouă investiție, care sunt prioritățile și ce nivel de stabilitate financiară are familia ta.

Să-ți permiți o mașină nu înseamnă doar să ai bani pentru cumpărarea ei, ci și să ai un mod de viață și deprinderi zilnice care să se potrivească unui anumit model de autoturism.

Mașina este ca o a doua casă, așa că este important ca toți membrii familiei să se simtă bine când porniți la drum împreună, în noul vostru autoturism.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni