ß
Atunci când te ocupi de curățenia casei, una dintre cele mai mari probleme pe care o întâlnești este praful. Acesta nu doar că oferă un aspect neîngrijit locuinței, ci creează și o atmosferă greoaie, pe care nu ți-o dorești.
Totodată, praful poate întreține alergiile, astmul sau alte afecțiuni la nivelul pielii, de care trebuie să te ferești. Din fericire, există câteva trucuri pe care le poți folosi, astfel încât să scapi de praful nedorit. Iată-le:
Primul lucru de care trebuie să te ocupi ca să scapi de praf? Aerisește în fiecare zi! Lasă ferestrele complet deschise, indiferent de anotimp, timp de 10 - 15 minute. Fiecare încăpere trebuie să fie aerisită atât dimineața, cât și seara, astfel încât să împrospătezi aerul din cameră.
Pentru a scăpa de praf, aspiră de două ori pe săptămână, cel puțin, în special în zonele cu trafic intens, în timp ce covoarele trebuie curățate săptămânal. Astfel, folosind diferite tipuri de aspiratoare Dyson, scapi de polen, praf sau acarieni.
Tehnica de aspirare corectă și dotările unui aspirator modern vor avea un impact semnificativ asupra înlăturării prafului. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont atunci când aspiri:
Șterge praful în mod regulat, cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, după ce ai aspirat covoarele sau mocheta. Din nefericire, praful se acumulează rapid în orice cameră, fie că locuiești la casă sau la bloc. Unele dintre zonele în care se adună cel mai mult praf sunt obiectele de mobilier dar și electronicele.
Nu omite să ștergi praful și în zonele mai greu accesibile, precum colțurile încăperilor și diferitele locașuri din casă. De pildă, între aragaz și mobilierul de bucătărie se adună tot timpul praf, de care trebuie să scapi.
Pentru a scăpa de praful din casă, ai nevoie și de obiectele potrivite. Nu mai folosi cârpe din tricouri uzate sau prosoape de care nu te mai folosești și alege țesături din microfibră.Dacă folosești țesături nepotrivite, praful va fi transferat dintr-un loc în altul și se va așeza la loc. În ceea ce privește suprafețele placate cu gresie, este recomandat să folosești un mop umed, imediat după ce ai aspirat. Pentru parchet, mopul umed nu este o idee bună. Mai bine, folosește un mop special din microfibră sau îmbibat cu o loțiune specială de curățat lemnul.
Patul reprezintă o sursă principală de praf, de aceea, trebuie să schimbi regulat așternuturile. Lenjeria de pat curată te ajută să menții o igienă corectă în dormitoare - spală așternuturile la programul potrivit și aspiră salteaua pentru a fi sigur că scapi de praf. Mai mult, păturile și cuverturile pot fi scuturate și curățate periodic.
Pernele, pilotele, draperiile, covoarele și alte textile sunt un producător de praf, din cauza uzurii constante a țesăturilor. Cel mai rapid mod de a scăpa de praful acumulat de aceste țesături este să le speli. Asigură-te că pot fi igienizate, folosind programele speciale ale mașinilor de spălat, astfel încât să menții constant prospețimea în casă.
Pernele, pilotele și paturile pot fi curățate corespunzător la un interval de 5-6 luni, la fel și perdelele, de care trebuie să te ocupi la fiecare 3 luni.
Menține locuința curată, îndepărtând constant praful, pentru sănătatea ta și a celor din jur!