Citeste mai mult despre:
Divertisment-Evenimente,
Pe lângă vaccinul oferit de Moderna, cel creat de Pfizer promite să pună capăt pandemiei cauzate de noul coronavirus.
Un raport amplu prezentat de autoritățile americane prezintă un studiu efectuat pe 40 000 de voluntari care au acceptat să se vaccineze cu vaccinul podus de Pfizer si BioNtech.
Astfel, se arată cum s-au simțit aceștia după administrare și care sunt efectele secundare pe care le-au resimțit.
Conform
Business Insider, constatările legate de vaccin au fost pozitive, iar studiul sugerează că nu există probleme majore de siguranță.
Majoritatea voluntarilor imunizați au avut parte de efecte secundare temporare la scurt timp după vaccinare, inclusiv oboseală, dureri de cap și durere la locul injectării.
Reacțiile adverse frecvente raportate de persoanele care au primit vaccinul Pfizer au fost:
Durere la locul injectării (84%)
Oboseală (63%)
Cefalee (55%)
Dureri musculare (38%)
Frisoane (32%)
Dureri articulare (24%)
Febra (14%)
Pfizer și autoritățile americane au furnizat, de asemenea, informații despre efectele secundare severe pe care le-au experimentat voluntarii. Se pare că acestea sunt efecte secundare suficient de grave încât îi împiedice pe oameni să desfășoare activități normale în zilele de după vaccinare.
Majoritatea efectelor secundare severe au apărut după ce participanții au primit a doua doză, iar efectele secundare au fost mai frecvente în rândul participanților mai tineri.
Dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, 4,6% au raportat oboseală severă după ce au primit a doua injecție, iar 3,2% au avut dureri de cap severe. Febra era de asemenea frecventă în acea grupă de vârstă; aproximativ 15,8% dintre voluntari au avut această problemă.
Dintre voluntarii peste de 55 de ani, 2,8% au raportat oboseală severă, 0,5% au prezentat dureri de cap severe după a doua doză și 10,9% au avut febră.
Oamenii de știință de la FDA și de la Pfizer și BioNTech au analizat datele pentru a vedea dacă există probleme de siguranță neașteptate. În mod încurajator, au declarat în documentele publicate că nu au găsit nimic care să îngrijoreze.
Vaccinul Pfizer pare să înceapă să protejeze oamenii după aproximativ 10 zile de la prima doză, dar e vorba de un grad parțial de protecție. Experții spun că a doua doză este încă necesară.
„A doua doză este absolut esențială pentru a aduce majoritatea persoanelor care ar primi acest vaccin peste pragurile necesare în ceea ce privește protecția”, a declarat Deborah Fuller, un microbiolog și dezvoltator de vaccinuri de la Universitatea din Washington.
PUTEȚI VEDEA UN INTERVIU CU UN EPIDEMIOLOG DE LA HARVARD, EXCLUSIV PENTRU PRO TV PLUS:
FOTO: SHUTTERSTOCK