Vrei să-ți deschizi o firmă, dar nu știi ce formă de organizare juridică ți se potrivește mai bine? Potrivit statisticilor, românii optează cel mai des pentru SRL și SA, nefiind atrași de societăți comerciale în nume colectiv, în comandită simplă sau în comandită pe acțiuni.
Totuși, înainte de a opta pentru un anumit tip de entitate este important ca antreprenorii să cunoască și să înțeleagă ce presupune fiecare organism în parte deoarece de alegerea uneia dintre ele depinde, în foarte multe privințe, și modul în care va evolua compania. Descoperă mai departe câteva aspecte referitoare la aceste forme de organizare ca să stabilești mai ușor care se asociază cu ideea ta de business.
Ce este o societate cu răspundere limitată?
În prezent, societatea cu răspundere limitată (SRL) reprezintă cea mai întâlnită formă de organizare. Este vorba despre o entitate juridică ale cărei obligații sociale sunt garantate cu patrimoniul firmei, asociații fiind obligați doar la plata părților sociale.
Deși se consideră a fi o formă hibridă deoarece prezintă caracteristici ce țin atât de un parteneriat cât și de o corporație, societatea cu răspundere limitată este foarte sigură și stabilă pentru asociați. Când vorbim de cum se înființează un SRL procedura nu este foarte complicată, dar la fel ca orice alte forme de organizare societatea cu răspundere limitată oferă beneficii și dezavantaje.
Avantajele înființării unui SRL
Ce este o societate pe acțiuni
Societatea pe acțiuni (SA) reprezintă un tip de societate comercială constituită prin asocierea mai multor persoane. Acționarii contribuie la formarea capitalului social prin diferite cote de participare reprezentate prin titluri denumite acțiuni. Orice antreprenor aflat la început de drum poate deveni acționar al unei societăți pe acțiuni deja existente pe piață sau care abia își începe activitatea. Iată care sunt avantajele și punctele slabe ale acestei forme de organizare.
Avantajele unei societăți pe acțiuni
Dezavantajele unei societăți pe acțiuni
Din punct de vedere organizatoric, un SRL se pretează mai bine pentru înființarea unei firme noi, în timp ce SA este potrivită mai degrabă ca o structură ce poate apărea în evoluția companiei. Însă, totul depinde de activitatea pe care o vei desfășura, resursele financiare de care dispui și dacă ești sau nu unicul investitor al societății.