Citeste mai mult despre:
Divertisment-Exclusiv,
Într-o perioadă în care lumea este paralizată de criza COVID-19, nu este ușor să ne gândim la ce ar putea urma. La ce ne-a adus aici și la ce e nevoie să facem ca să nu mai ajungem în aceeași situație.
Cei aflați în prima linie a lumii științifice vad lucrurile cu alți ochi. Christopher Golden, epidemiolog și ecologist la Universitatea Harvard, dar și colaborator
National Geographic, a răspuns, pentru un interviu exclusiv oferit pentru PRO TV PLUS și protv.ro la cele mai arzătoare întrebări legate de pandemia Sars-CoV-2.
A FOST SARS-COV-2 TREZIREA LA REALITATE?
E POSIBILĂ O NOUĂ PANDEMIE?
CUM AM AJUNS AICI?
CE E DE FĂCUT?
CE POATE FACE FIECARE DINTRE NOI?
NE ÎNTOARCEM LA “NORMALITATE”?
Oamenii de știință fac eforturi să însănătoșească lumea, dar ce poate face fiecare dintre noi pentru Planetă?
În contextul creșterii numărului de virusuri noi și a frecvenței acestora în ultimii ani, National Geographic a anunțat lansarea documentarului
Vânătorii de Viruși, produs de ABC News’ Lincoln Square Productions. Acesta prezintă poveștile necenzurate ale experților neînfricați care încearcă să identifice lanțul evenimentelor care ar putea cauza următoarea pandemie globală. Mai mult, merg pe fir și vorbesc și despre cum au apărut alte virusuri precum HIV, EBOLA, MERS, SARS, gripa porcină, gripa spaniolă.
Pe National Geographic, pe Christopher Golden îl puteți vedea alături de corespondentul extern al ABC News James Longman. Ei sunt cei care “vânează virusul”, iar în
“Vânătorii de viruși” pleacă într-o misiune de descoperire a tiparelor care conduc la crize sanitare globale.
Iată câteva din răspunsurile date de Christopher Golden pentru PRO TV:
"Dacă privim lucrurile din perspectivă istorică, 75% din toate virusurile au origine zoonotică, adică vin de la animale și se transmit la oameni; în lumea științifică se consideră că toate virusurile mari precum HIV, EBOLA, MERS, SARS, gripa porcină, gripa spaniolă, toate acestea s-au manifestat întâi la animale, au depășit limita impusă de specie și s-au transmis la oameni."
"Cred că evitarea unor interacțiuni riscante sau conflictuale cu viața sălbatică e foarte importantă, așa că atunci când ne gândim, de exemplu, la tăierea pădurilor, la extinderea excesivă a zonelor agricole, la transportul de cherestea, la minerit, ar trebui să ducem la bun sfârșit aceste acțiuni cu simțul răspunderii, să le reducem sau să le stopăm, dacă e cazul."
"Cred că avem fiecare o responsabilitate și putem lua diferite decizii legat de ce mâncăm, ce alegem să cumpărăm, cui alegem să dăm votul nostru pentru a gândi politici de mediu și de sănătate."
Întregul interviu în puteți urmări în materialul de mai sus.
În docmentarul de pe National Geographic, "Vânătorii de Viruși" îi urmărește pe exploratorii Golden și Longman în călătoria lor de la un aeroport la altul, dintr-un taxi în altul, în căutarea fiecărei interacțiuni umane marcată de actuala pandemie globală. În contextul creșterii alarmante a numărului infecțiilor și deceselor în toată lumea, aceștia se vor alătura eforturilor urgente pe teren ale acestor "Vânători de Viruși" aflați în prezent în următoarele potențiale zone fierbinți: Statele Unite, Liberia, Tailanda și Turcia.
FOTO: NATIONAL GEOGRAPHIC/ SHUTTERSTOCK