Omenirea este foarte aproape de realizarea primei arme viabile pentru stoparea infecției cu coronavirus, însă experții atrag atenția că nu trebuie să renunțăm la măsurile de protecție sanitară. Specialiștii explică de ce este nevoie să purtăm masca și după vaccinare.
Două vaccinuri pentru combaterea răspândirii noului coronavirus sunt aproape de obținerea acordului pentru utilizarea pe scară largă, pentru imunizarea populației în fața Covid-19. Testele clinice efectuate până acum de Pfizer și Moderna au scos la iveală că serurile lor au o eficiență de 90-95%, iar experții spun că primele doze vor ajunge la populație la începutul anului viitor.
Însă, experți din sisteme sanitare diferite atrag atenția că oamenii vor trebui să respecte măsurile de siguranță Covid și după ce primesc vaccinul. Anthony Fauci, directorul Institutului pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA, spune că purtarea măștii trebuie să facă parte din obiceiul nostru și după vaccinare dintr-un motiv foarte simplu: „nu știi cât de eficient e vaccinul în cazul tău”.
Dr. Anthony Fauci. FOTO: Getty Images
Dacă un vaccin are o eficiență de 95%, înseamnă că în 5% din cazuri ai putea lua coronavirus și dacă te-ai vaccinat.
Mai mult, spun experții americani, efectul protector al vaccinului s-ar putea instala după o lună sau mai mult de la vaccinare. De exemplu, reprezentanții companiei Moderna au dezvăluit că vaccinul lor a prezentat o eficiență de 94,5% la două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze. Prin urmare, măsurile de protecție sanitară nu trebuie abandonate imediat după imunizare.
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, spune că recomandările dr. Fauci sunt corecte.
„Trebuie să înțelegem că până în momentul în care noi vom atinge nivelul de imunizare colectivă nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție, pentru că, împreună, practic prin acest efort conjugat, prin această solidaritate socială noi putem să limităm, să reducem foarte mult răspândirea acestui virus”, a declarat medicul la Digi24.
Acesta a precizat că în România vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar putea începe în ianuarie 2020, iar primii care vor fi imunizați sunt lucrătorii din sistemul sanitar. Potrivit medicului militar, vaccinarea anti-coronavirus va fi gratuită și voluntară, însă acest lucru ar putea crea autorităților române o mare problemă.
Dacă vaccinul anti-coronavirus va fi aprobat pentru utilizare la scară mondială, România va primi în primă fază 1,2 milioane de doze. Cel mai probabil nu te vei afla printre primii români care vor beneficia de imunizare, fiindcă nu faci parte din rândul corpului medical și al persoanelor vulnerabile. Așa că, în acest timp, nu renunța la măsurile consacrate de protecție sanitară, cum sunt dezinfectarea mâinilor, distanțarea fizică și purtarea măștii!
Când ajungi în spații publice și/sau închise nu vei știi niciodată care dintre persoanele din jurul tău s-au vaccinat și care nu. Nu cred că e momentul să începi să ai încredere în tot ce-ți spun cei din jur, mai ales că părerile vizavi de măsurile de protecție în fața SARS-CoV-2 sunt împărțite. Ai grijă de tine și de cei dragi ție și nu abdica de la măsurile generale de protecție sanitară!
Fiind un vaccin complet nou, specialiștii nu știu deocamdată cât timp ne va proteja după imunizare. Știm deja că bolnavii de Covid-19 care s-au vindecat au dezvoltat anticorpi pentru 4-6 luni (în funcție de severitatea simptomelor), însă nimeni nu a apucat să testeze răspunsul imun al vaccinului anti-coronavirus. Prin urmare, până demonstrăm contrariul, trebuie să știm că ne putem reinfecta cu coronavirus după ce efectul vaccinului trece.
Fotografii: Getty Images/Agerpres
Vezi și VIDEO:
Gallery