ß
Mediul de afaceri românesc se confruntă, în ultima perioadă, cu o mulțime de provocări majore.
Cadrul fiscal instabil, deficitul de resurse umane specializate sau crizele politice reprezintă o piedică în desfășurarea activității companiilor la nivel local. Tot mai multe statistici din mediul de afaceri românesc relevă că antreprenorii întâmpină numeroase dificultăți, iar criza sanitară generată de noul coronavirus a adâncit problemele și a diminuat, semnificativ, apetitul pentru business. Iată care sunt principalele greutăți ale mediului de afaceri:
Criza forței de muncă
Cea mai importantă problemă a firmelor din România rămâne, la fel ca și în anii anteriori, lipsa forței de muncă precum și angajarea, pregătirea și menținerea personalului. Foarte multe organizații fie nu găsesc personal calificat, fie nu au de unde să angajeze oameni pentru anumite posturi fiindcă mulți oameni buni au plecat în străinătate. Cu toate că această deficiență este cunoscută de câțiva ani încoace, iar mediul de afaceri încearcă să găsească soluții eficiente, importul de muncitori străini nu a reușit să compenseze necesarul de pe piața locală.
Mai mult, creșterile salariale din mediul bugetar accentuează problemele de pe piața muncii. Din cauza crizei sanitare, unele dintre companiile private se află în stand-by cu planurile de dezvoltare, iar statul întârzie să ofere soluții, cea mai solicitată de antreprenori fiind necesitatea scăderii impozitelor pe salarii.
Instabilitatea fiscală
Foarte mulți antreprenori condamnă schimbarea frecventă a legislației și dezechilibrele generate de instabilitatea fiscală. Reducerea fiscalității și a birocrației, clarificarea și simplificarea legislației sau stabilitatea fiscală ar putea conduce la îmbunătățirea activității economice a societăților comerciale.
Deprecierea monedei naționale
Mediul de business este stresat din cauza problemelor financiare existente, în prezent, la nivel global, astfel că și deprecierea monedei naționale devine o vulnerabilitate. Creșterea prețurilor și presiunile pe cursul de schimb sunt considerabile, dezechilibrul balanței comerciale se accentuează, iar economia este afectată semnificativ. Stimularea cursului va determina creșterea importurilor, și, cel mai probabil, inflația se va accentua și în perioada următoare.
Apariția pandemiei de coronavirus
Fără îndoială, una dintre cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din România și din întreaga lume este criza generată de noul coronavirus. Multe companii și-au restrâns activitatea și sunt în dificultate, fiind restructurabile sau insolvabile. Cel mai mult au de suferit afacerile din sectorul HoReCa, însă, și firmele din domeniul turismului sau transporturilor înregistrează pierderi considerabile. Deși multe societăți s-au aflat, mai degrabă, într-o perioadă de optimism precaut, cel mai probabil, adevăratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi vizibile în următoarele șase luni.
Birocrația
Deși mediul de afaceri românesc se plânge de birocrația din instituțiile statului de foarte mult timp, informatizarea întregului sector public și simplificarea procedurilor administrative sunt departe de a fi realizate. Un mecanism greoi, care amână rezolvarea promptă a problemelor și limitează inițiativele, afectează puternic relația dintre mediul public și privat și îngreunează activitatea companiilor.
Acces limitat la soluțiile de finanțare
O societate slab capitalizată nu are puterea financiară pentru a se putea dezvolta pe cont propriu. De asemenea, antreprenorii debutanți au nevoie de susținere, iar programele guvernamentale pot însemna un ajutor substanțial pentru cei aflați la început de drum sau care nu au acces la finanțare externă. Multe companii românești au capitaluri proprii negative, astfel că situația lor financiară este precară și apelează, excesiv, la întârzierile către plata facturilor la furnizori. Acest lucru, însă, poate genera blocaje financiare în lanț sau chiar insolvențe și faliment.
Îngenuncheat de probleme de o bună perioadă de timp, mediul de afaceri românesc trebuie să facă față acum și crizei generată de pandemia de coronavirus. Următoarele luni se pot dovedi cruciale pentru multe dintre companiile active de pe piață întrucât. Astfel, dacă nu vor găsi rezolvare la problemele pe care le întâmpină acum sau care vor apărea, vom asista la multe restructurări și insolvențe.