ß
Copacii “dresati” au fost inventia americanului de origine suedeza Axel Erlandson (n. 1884 – d. 1964). Inspirat de o impreunare neobisnuita a doi sicomori, Erlandson a inceput sa creeze el insusi diferite forme din alaturarea a doi sau mai multi astfel de arbori, folosind tehnici complexe.
Avand ca materie prima arbori vii, Axel Erlandson realiza adevarate minuni, prin indoirea priceputa a ramurilor si a trunchiurilor tinere. La inceput, de sculpturile sale se bucurau doar familia, prietenii si vecinii. In anii ’20, a facut senzatie dupa ce a reusit sa creeze “Gigantul cu patru picioare”, din impreunarea a patru sicomori.
In 1946, Erlandson s-a gandit sa ofere si altora ocazia de a se bucura de sculpturile sale vii si a deschis “Circul cu Arbori” in Scotts Valley din California, pentru ca localnicii si turistii sa vada “cei mai ciudati copaci din lume”. Pana in 1957, americanul inventiv crease deja peste 70 de astfel de sculpturi in arbori si era celebru in America, dupa ce imagini cu arborii sai minunati aparusera in “Ripley’s Believe it or not” si in revista “Life”. Dupa moartea sa, arborii au devenit un punct central de atractie in Scotts Valley, iar in 1977 proprietatea unde erau plantati a fost vanduta si numai 40 de arbori au supravietuit.
Un arhitect din Santa Cruz, pasionat de arbori, a facut numeroase eforturi de a salva arborii, riscand chiar si sa fie arestat pentru incalcarea proprietatii, fiindca se ducea in livada fara voia noului proprietar ca sa ude si sa ingrijeasca arborii. In 1985, Michael Bonfante, un iubitor de arbori cu dare de mana, a cumparat livada in care mai erau numai 29 de arbori si i-a mutat in Gilroy, California.
In zilele noastre, mai traiesc doar 19 dintre arborii sculptati cu atat grija si pasiune de catre Axel Erlandson si se gasesc in Gilroy, la Gradinile Bonfante, in locul numit “Circul cu Arbori”.
Arborsculptura, arta de a “dresa” arborii in asa fel incat sa obtii diverse forme din unirea crengilor si trunchiurilor, se pare ca isi are originile departe in istorie, in India veche, pe cand tribul Khasi se folosea de arbustii de ficus ca sa creeze poduri peste apa. La inceputul secolului XX, printre artizanii care au promovat aceasta forma de arta se numara americanii Axel Erlandson si John Krubsack, germanul Arthur Wiechula iar, mai aproape de zilele noastre, britanicul Christopher Cattle, australienii Peter Cook si Becky Northey si americanul Richard Reames.
Gallery