La 30 octombrie, românii își amintesc cu groază de tragedia care a îndoliat o țară și a schimbat destinele a sute de oameni. La 5 ani de al incendiul din clubul bucureștean Colectiv, familiile victimelor încă au întrebări fără răspuns.
30 octombrie 2015 va rămâne în istoria României drept o zi în care legea, normalitatea, dreptul la fericire, viața însăși au fost îngenuncheate de corupția, delăsarea, minciuna, iresponsabilitatea celor care ar fi trebuit să vegheze la respectarea primelor. La 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv, familiile celor care au pierit sau au suferit răni grave încă așteaptă ca vinovații să fie trași la răspundere.
Chiar azi, la fix 5 ani de la incendiul din Colectiv, Klaus Iohannis a promulgat legea care permite statului român să deconteze, pentru tot restul vieții, tratamentul necesar supraviețuitorilor incendiului. Actul normativ, aprobat de Parlament la jumătatea lunii octombrie, prevede că toate cheltuieile aferente tratamentelor de care au nevoie supraviețuitorii, atât în țară, cât și în străinătate, vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății. Măsura este valabilă pentru tot restul vieții persoanelor care au suferit arsuri la Colectiv.
Patronii clubului Colectiv, considerați principalii responsabili pentru tragedia din 30 octombrie 2015, au fost condamnați la 11 ani și 8 luni de închisoare. Decizia, emisă în decembrie 2019 de Tribunalul București, nu este definitivă. Unul dintre proprietarii localului a și contestat-o.
Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit o condamnare de 8 ani și 6 luni de închisoare, însă, în lipsa unei hotărâri definitive, fostul edil a putut candida din nou la alegerile locale. Din această lună, el este primar ales la Sectorul 5.
Aurelia Iofciu, fosta angajată a Primăriei Sectorului 4, a fost condamnată și ea la 8 ani și 6 luni de închisoare. Daniela Niță, care la vremea respectivă administra firma de artificii care a livrat materialele pirotehnice clubului bucureștean, a primit o pedeapsă de 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare.
Condamnări cu executare au primit și pompierii Antonia Radu și George Petrică Matei (câte 9 ani și două luni), pentru că au închis ochii la neregulile sesizate în club.
După incendiul din Colectiv, autoritățile au promis că vor dota centrele medicale dedicate pacienților cu arsuri cu aparatură și paturi, astfel încât niciun pacient să nu rămână pe dinafară. Dar, acest lucru nu este posibil. Conform Ministerului Sănătății, România deține azi 23 de paturi destinate pacienților adulți cu arsuri grave și 10 paturi pentru copiii cu arsuri grave.
În cazul unui alt incendiu de proporții soldat cu victime multiple, spitalele din România nu ar face față.
Situația infecțiilor nosocomiale este încă inacceptabilă, mai ales că spitalele din România au raportat zero decese din cauza infecțiilor nosocomiale în timpul pandemiei de Covid-19. Președintele României s-a declarat surprins de acest raport și a cerut Ministerului Sănătății informații suplimentare pe acest subiect.
Nu mai puțin de 64 de persoane şi-au pierdut viețile din cauza rănilor provocate de incendiul de la Colectiv, din 30 octombrie 2015. În acea seară, sute de tineri asistau a concertul trupei Goodbye to Gravity, care tocmai lansa un nou album. Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii incluse în actul artistic. Flăcările au cuprins tavanul şi s-au extins rapid la nivelul întregii încăperi. O altă persoană, considerată a 65-a victimă, și-a pus capăt zilelor la un an și 9 luni de la incendiu.
Fotografii: Agerpres
Vezi și VIDEO: FERMA. În Plus, episodul 24: Cea mai bună glumă despre Anda Adam
Gallery