Pentru a te bucura de o sănătate de fier, trebuie să ai un stil de viață echilibrat și să nu ratezi niciun nutrient esențial în dieta de zi cu zi. Chiar dacă produsele de patiserie sau mâncarea fast-food sunt adevărate tentații culinare, asta nu înseamnă că sunt neapărat și sănătoase sau bogate în nutrienți.
Așa că, este indicat să avem grijă cu acest excese și să îi oferim organismului nutrienții și vitaminele esențiale de care are nevoie, pentru a ne păstra starea de bine cât mai mult timp. Așa că iată care sunt alimentele care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată!
Cereale integrale
Organismul are nevoie de energie, așa că, este necesar să introducem în alimentația noastră cerealele integrale, datorită conținutului de carbohidrați cu absorbție lentă. În plus, cerealele integrale au un aport ridicat de fibre și un indice glicemic mai mic decât variantele rafinate. Fibrele din cerealele integrale te vor ajuta să ai o digestie mai bună, să te saturi cu o cantitate mai mică de alimente și să îți menții nivelul de energie pentru o perioadă mai lungă de timp. Cerealele integrale sunt preparate prin folosirea întregului bob, păstrându-se, astfel, cele 3 părți ale acestuia: germenul, membrana inferioară și cea exterioară. Astfel, atunci când consumi cereale integrale, te bucuri de întreaga valoarea nutritivă a fiecărui bob, comparativ cu produsele rafinate, care folosesc doar miezul.
Grăsimi sănătoase
Într-o dietă echilibrată, aportul zilnic de grăsimi din organism trebuie să reprezinte 30% din alimentație. Așa că, este indicat să includem în alimentația noastră zilnică grăsimile sănătoase, vegetale sau animale.
Uleiurile reprezintă o sursă importantă de grăsimi, așa că poți include în dieta ta uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui sau uleiul de cocos. De asemenea, semințele, nucile și avocado au un conținut foarte mare de grăsimi sănătoase. În schimb, dintre grăsimile animale, cele sănătoase se găsesc în carnea de pește, în special în macrou, sardine, somon sau hering.
Fie că este vorba de pește gras, ulei de măsline sau fructe oleaginoase, sursele de grăsimi nesaturate sunt importante pentru o nutriție echilibrată, pentru că asigură sațietate dar și o bună funcționare a aparatului cardiovascular.
Fructe
Fructele conțin o mulțime de fibre, dar și vitamine și minerale, importante pentru digestie și sănătate. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 5 fructe și legume pe zi pentru a diminua riscul dezvoltării anumitor probleme de sănătate, precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer. Nutriționiștii recomandă să mâncăm fructele ca atare, fără să le transformăm în sucuri, pentru a ne bucura de toți nutrienții.
Legume
Legumele sunt bogate în nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți, care apără organismul de reziduuri și radicali liberi. În plus, legumele sunt slabe în grăsimi și ne pot ajuta să reducem colesterolul și hipertensiunea arterială. Iar avantajul legumelor este acela că pot fi preparate și servite în diferite feluri: la cuptor, în supe, piureuri, salate, sau chiar și cu paste sau orez.
Laptele
Laptele este considerat un „aliment constructor”, deoarece este bogat în proteine, iar prin complexul fosfo-calcic, favorizează dezvoltarea, creșterea, osificarea, dentiția și multe alte procese importante ale organismului. Practic, lactatele constituie cea mai bună sursă de calciu pentru om. Iaurtul, brânza de vaci și cașcavalul sunt lactate diferite însă, toate au o trăsătură comună: au un conținut crescut de calciu.
Cât de des putem să consumăm proteine animale?
În ceea ce privește aportul de proteine în alimentație, este important să respectăm o anumită schemă de consum, pentru proteinele de origine animală. Spre exemplu, nutriționiștii recomandă să consumăm o dată pe săptămână carne roșie (vită/porc), de două ori pe săptămână pește sau fructe de mare, și, tot de două ori pe săptămână carne de pasăre. În schimb, în cazul ouălor, nu ar trebui să consumăm mai mult de un ou, o dată la două-trei zile.
Așadar, alimentația echilibrată trebuie să devină o prioritate pentru toți cei care își doresc un stil de viață sănătos. Iar, pentru a urma o dietă bogată în vitamine, include în meniul tău toate alimentele de mai sus.