O hârtie bună pentru făcut țigarete, fie sub formă de foițe de tutun, fie sub formă de rolă, poate contribui decisiv la calitatea fumatului. Prin urmare, această piață s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar drept dovadă au apărut zeci de tutungerii în toată țara, precum și magazine specializate în vânzarea accesoriilor pentru fumat. Poți întâlni, în prezent, mai multe opțiuni pentru rulat, de la foite tutun obținute din fibră de lemn, până la foițe obținute din orez, cânepă sau alte fibre.
Acestea pot îmbunătăți calitatea fumatului, însă totul depinde și de îndemânarea celui care rulează o țigaretă. Cu toate că opțiunile pentru a savura tutunul s-au înmulțit în ultimii ani, apărând atât vaporizatoare, cât și pipe electronice, sisteme de tip IQOS sau chiar bonguri și narghilele, puține lucruri se pot compara cu aromele oferite de țigaretele rulate în mod clasic.
În mod tradițional, cel mai des întâlnite foițe tutun sunt obținute din pulpă de lemn. De două decenii încoace, însă, au apărut fel și fel de opțiuni pe piață, pentru a satisface nevoile clienților. Fiecare tip are caracteristici proprii, precum gustul, grosimea foiței, viteza de ardere etc. Iată cum le poți diferenția:
După culoare
Înainte de a face această alegere, trebuie să atragem atenția unei caracteristici mai puțin cunoscute, și anume porozitatea. Acest factor contribuie decisiv la controlul ventilației și la rata de ardere. Unele tipuri de foițe tutun pot conține aditivi care încetinesc arderea, stabilizează hârtia la nivel celular și controlează modul în care se formează scrumul și vălătucii de fum.
Spre exemplu, cele albe conțin compuși chimici, precum diverse clorine sau carbonat de calciu, care încetinesc arderea. Altele, precum cele aromate sau colorate conțin, la rândul lor, diverși compuși chimici sau naturali. În prezent, majoritatea producătorilor doresc să înlăture total tratamentul chimic din producerea foițelor, pentru obținerea unui produs cât mai natural posibil.
Foițe tutun din pulpă de lemn
Existând de peste un secol pe piață, acestea sunt cele mai populare, fiind întâlnite în toate tabaciocurile, benzinării etc. Au o textură foarte maleabilă, care permite amestecarea cu alte tipuri de fibre. Pot fi întâlnite în diverse variante de grosime, semnalizate, de regulă, după culoarea ambalajului.
Spre exemplu, roșu sau portocaliu indică o grosime mai mare a fibrelor, însă o porozitate mai crescută, ceea ce le conferă un factor de ardere mai rapid. Următoarele sunt cele albastre sau verzi, cu un factor de ardere mediu, iar cele negre sau maro conțin foițe transparente, cerate, cu un factor de ardere scăzut.
Foițe tutun din fibră de orez sau cânepă
Majoritatea acestor tipuri de foițe sunt făcute din ingrediente naturale, fiind mai rar întâlnite decât alte variante. Pot fi achiziționate, de regulă, sub formă de role sau sub formă de pachete de foițe king size (100mm). Cu toate că sunt subțiri, foițele de orez au un factor de ardere scăzut și o aromă subtilă, aproape inexistentă. În schimb, cele de cânepă sunt mai groase, cu o rată de ardere medie și un gust delicat, care nu va influența aroma tutunului.
Alte tipuri de foițe
În prezent, poți întâlni pe piață fel și fel de tipuri, în orice culoare și cu arome, precum fructe sau mentă. Foițele din celuloză sunt complet transparente, lipsite de aromă, asemănătoare cu celofanul ca textura, având un factor de ardere scăzut. Desigur, tipul pe care îl alegi depinde total de preferințele tale, însă acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să încerci și lucruri noi!
Gallery