ß
Decorarea camerei celor mici poate fi o adevărată provocare dar și o adevărată distracție. Și asta nu doar pentru că decorul trebuie in permanent adaptat în funcție de vârstă și de preferințele celui mic, dar și pentru că și tu, la rândul tău, te poți pierde printre culori, jucării și idei de amenajare.
Cât de mult roz să folosești ca mica ta prințesă să se simtă ca în desenele Disney? Și de ce are nevoie un băiat pentru a crede că este un erou de poveste și, mai ales, cum îi decorezi camera în acest caz? După ce ai găsit răspunsul la întrebări, nu uita că, pe lângă personajele preferate, în camera celor mici trebuie să se regăsească obiecte de mobilier practice și sigure.
Iată cinci idei de design care te vor ajuta să transformi camera celor mici într-un loc de poveste, dar și organizat și funcțional.
Ia în calcul o amenajare ergonomică a spațiului
Unul dintre cele mai importante aspecte este cel care ține de organizarea spațiului. Trebuie să creezi, încă de la început, zone distincte pentru somn, joacă și recreere, chiar dacă juniorul este încă în faza de bebeluș. În acest caz, amenajează mobilierul astfel încât piesele să fie, ergonomic, dispuse mai mult pentru tine, ținând cont că puiul e dependent de acțiunile tale.
Cele mai importante obiecte de mobilier din camera unui nou-născut (pătuțul, masa de înfășat, dulapul sau servanta pentru hăinuțe, un fotoliu sau un balansoar pentru mama care alăptează) trebuie să fie aproape unele de celelalte pentru ca accesul să se facă facil. În plus, e bine ca masa de înfășat și fotoliul să se afle în imediata apropiere a pătuțului. Pe măsură ce cresc, cei mici trebuie să beneficieze de spații distincte pentru joacă, odihnă și, respectiv, activitățile școlare. Acestea pot fi aranjate în locuri diferite din cameră, sau delimitate cu ajutorul covoarelor.
Ține cont de preferințele lor de culoare
Camera celor mici trebuie să fie un loc vesel și plin de viață, iar acest lucru poate să te bucure și pe tine, pentru că îți permite să te joci cu imprimeuri și culori variate. Una dintre cele mai simple alegeri atunci când te gândești la amenajare este să alegi nuanțe de albastru pentru camera de băieți și roz pentru fete. Cu toate că acesta e, mai degrabă, efectul multor campanii de marketing, s-ar putea ca puștii să opteze pentru aceste culori, iar alegerile trebuie făcute în consecință. În general, fetele preferă un decor simplu, discret, unde să predomine culorile pastel sau nuanțele de roz și decorațiunile drăgălașe. Băieții, în schimb, vor camere în culori mai intense și cu decorațiuni mai accentuate. Alege, împreună cu fiul sau fiica ta, culorile și textilele decorative, deoarece, în acest fel, veți reuși să împăcați atât preferințele acestuia, cât și aspectele practice.
Alege patul în funcție de vârsta și de preferințele copilului
Chiar dacă a mai crescut și dorește un design anume, trebuie să știi că nu orice pat este potrivit pentru copilul tău. Acordă atenție acestui aspect și investește într-un pat de calitate, pentru că, pe termen lung, investești în sănătatea propriului copil. Un pat bun trebuie să aibă o structură solidă, să asigure o poziție potrivită a coloanei vertebrale în timpul somnului dar și să fie potrivit cu personalitatea celui mic. Alegerea trebuie făcută în funcție de înălțimea și greutatea copilului, dar și având în vedere ritmul în care el se va dezvolta. Un pat simplu, de o persoană, este cel mai ușor de achiziționat, având și prețuri accesibile, iar un pat supraetajat se regăsește în majoritatea încăperilor împărțite de doi sau mai mulți copii. Pasiunile și gusturile copiilor se schimbă în funcție de vârstă, dar le vei face o mare bucurie dacă te vei orienta spre pătuțuri pentru copilași cu tematică animată, atunci când sunt mici și fascinați de desenele animate. Când mai cresc, gândește-te la tematici diferite pentru băieți și fete. Fetițele vor fi încântate de un pat de prințesă, iar băieții vor aprecia paturile care imită forma unei mașini sport. Un astfel de cadru de pat va bucura foarte tare un băiat de 7-8 care se va simți ca un viitor campion. Oricum, alegerea unui pat cu tematică va încuraja imaginația copilului și îl va face mai receptiv la ideea de a merge la timp la culcare.
Creează cât mai multe spații de organizare
Pentru copiii mai mari, ale căror gusturi încep să se diversifice și să se maturizeze, poți opta pentru un pat cu spațiu de depozitare. Aceștia vor aprecia locul rămas liber din cameră, dar și faptul că își vor putea aranja lucrurile în spațiul încorporat. În plus, un dulap sau un șifonier pentru depozitarea hainelor este absolut necesar, iar, dacă spațiul permite, poți așeza cutii de depozitare deasupra acestuia, pentru obiectele care se vor aduna în camera celui mic. Chiar dacă nu este un mare fan al lecturii, copilul va achiziționa, în timp, și câteva cărți pe care le-a citit cu plăcere și pe care va dori să le păstreze, de aceea nu uita de o bibliotecă sau etajeră. Mai mult, trofeele, figurinele sau bijuteriile se vor dori expuse, la vârsta adolescenței, pe aceste spații special amenajate. De asemenea, obiectele de papetărie, gadgeturile, cablurile sau alte lucruri mici pot fi depozitate în cutii.
Nu te zgârci la decorațiuni
Chiar dacă pentru achiziționarea unui pat cu motivele preferate ale celul mic nu dispui neapărat de un buget foarte generos, nu face rabat de la decorațiunile de interior. Poți apela la postere, lenjerie de pat sau pături și perne decorative cu imprimeurile sale preferate sau chiar un tapet în culorile sau motivele preferate pe unul din pereți.
Nu decora, însă, excesiv camera și nici nu apela la toată gama de culori pe care el o sugerează. Poate că este în faza de Star Wars, dar nu transforma toată camera într-o navă spațială. Alegeți împreuna o paletă de culori și încercați să recreați spațiul imaginar dorit. Mizează pe culori pastel pentru mobilier și folosește accente inspirate de povești sau desene animate, pentru decorațiuni. Folosește maxim 3 culori pentru decorul camerei, cu nuanțe pastel, până la varsta de 7 ani, și culori sau motive mai intense, după 9 ani.
Camera celor mici trebuie să fie un loc care să-i îndemne pe aceștia să viseze, să fie creativi, dar și unde să își poată desfășura activitățile școlare de care au nevoie.
Mizează pe imaginație și inspiră-te din ofertele numeroaselor magazine pe care le găsești online pentru a realiza pentru cel mic un spațiu de poveste.