China are un avans față de restul lumii în ceea ce privește dezvoltarea unui vaccin viabil pentru stoparea infecției cu noul coronavirus. Oficialii companiilor de stat care lucrează la aceste molecule spun că vor asigura acces global la serurile salvatoare.
Patru posibile vaccinuri, din 11 aflate în diverse stadii de cercetare, se află în etapa a 3-a a testelor clinice. Oficialii sistemului de sănătate din China și reprezentanții companiilor farmaceutice din această țară susțin că serurile vor fi puse pe piață doar în momentul în care se vor dovedi sigure pentru populație.
Pentru a răspunde îngrijorărilor existente la nivel mondial, oficialii chinezi au explicat marți că mai multe state s-au declarat interesate pentru aprovizionarea cu vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de compania de stat Sinopharm. Reprezentanții companiei au dat asigurări că, atunci când va fi gata, produsul lor va fi disponibil pentru toată lumea, la un preț corect.
„Când vaccinurile chinezești vor fi dezvoltate și lansate cu succes, ele vor deveni un bun public global. De aceea, când vom oferi vaccinurile la nivel mondial, vom stabili și un preț coret și rezonabil”, a explicat Zheng Zhongwei, șeful grupului de lucru pentru dezvoltarea vaccinului anti-coronavirus din China, citat de scmp.com.
Oficialul chinez a declarat că Sinopharm este forțată de împrejurări să stabilească un preț bazat pe costurile de fabricare, nu din rațiuni comerciale.
Statele în curs de dezvoltare, care ar putea avea probleme în achiziția de vaccinuri, vor beneficia de asistență separată, pentru a-și putea permite aprovizionarea cu seruri.
Săptămâna trecută, autoritățile chineze au lansat un apel pentru identificarea de voluntari în vederea testării a două dintre vaccinurile dezvoltate în această țară. Cei vizați au fost studenții care învață în străinătate, cărora statul le-a promis gratuitate la realizarea acestor teste.
Un vaccin experimental similar, dezvoltat în Marea Britanie de compania farmaceutică AstraZeneca și Universitatea Oxford, a fost pus sub semnul întrebării după ce un voluntar s-a îmbolnăvit subit. După câteva zile de pauză, testările au fost reluate, specialișitii anunțând că nu sunt motive de panică.
Pe de altă parte, Rusia a anunțat că a dezvoltat două vaccinuri anti-coronavirus. Primul, botezat Sputnik V, a fost deja distribuit populației. Specialiștii în boli infecțioase din Occident susțin că rușii s-au grăbit în ceea ce privește vaccinarea populației și că vaccinul lor nu a fost testat suficient. Potrivit The Moscow Times, unul din 7 ruși vaccinați cu Sputnik V a reclamat efecte adverse după vaccinare.
„Aproximativ 14% au avut mici efecte secundare de slăbiciune, dureri musculare pentru 24 de ore și ocazionale creșteri ale temperaturii. Complicațiile sunt detaliate în instrucțiunile de utilizare, fiind previzibile”, a declarat Mihail Murașko, ministrul sănătății din Rusia, citat de agenția TASS.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO: FERMA. În plus, episodul 19: Doinița Oancea, dezvăluiri din “căsnicia” ei cu Augustin Viziru
Gallery