• PRO TV
  • (P) 5 sfaturi dacă vrei să-ți închiriezi locuința în regim hotelier

(P) 5 sfaturi dacă vrei să-ți închiriezi locuința în regim hotelier

(P) 5 sfaturi dacă vrei să-ți închiriezi locuința în regim hotelier

Ideea de a oferi spre închiriere locuința personală în regim hotelier a devenit un trend care a evoluat de la o opțiune de cazare mai degrabă exotică la o alternativă mai ieftină – și uneori chiar mai bună calitativ – la oferta hotelieră.

În plus, dezvoltarea unor servicii de genul Airbnb sau booking.com a impulsionat și mai mult cererea pentru o astfel de ofertă de cazare. Ți se pare interesantă perspectiva sau vrei să afli detalii? Urmărește rândurile de mai jos pentru lămuriri.

Platforme online sigure

Airbnb – air, bed and breakfast – este o idee americană de afacere din 2008 în domeniul călătoriilor și deține o platformă online prin intermediul căreia se pot închiria, în regim de home sharing, camere, apartamente sau chiar case. Se bazează pe rating oferit atât de turiști pentru gazde, cât și viceversa – părțile se evaluează reciproc și decid dacă vor să interacționeze. Un alt avantaj este plata online, astfel încât gazdele nu au de suferit dacă turiștii se răzgândesc în privința rezervării.

Booking.com a pornit din Amsterdam în 1996 ca furnizor digital de servicii hoteliere, înglobând treptat și home sharing. Acest serviciu nu include evaluări ale turiștilor, ci doar a ofertelor de cazare și oferă inclusiv posibilitatea de achitare cash a contravalorii cazării.

Cadrul legal de funcționare

Înainte de-a lista locuința pe unul dintre site-urile de servicii home sharing trebuie să te asiguri dacă și cum poți face acest lucru din punct de vedere legal. Trebuie să iei în calcul faptul că situația se poate complica dacă locuința vizată pentru asemenea demers nu este proprietate personală. La o primă verificare a situației, vei afla că majoritatea contractelor de închiriere elimină orice posibilitate de subînchiriere. Dacă, prin excepție, o permit, este fezabilă în condiții restrictive, care nu permit servicii complete față de turiști.

Asigurarea casei

Experiența închirierii locuinței nu implică, în cele mai multe cazuri, lucruri negative din partea vizitatorilor, dar se poate întâmpla ca o perioadă de închiriere să se încheie cu daune care uneori nu mai pot fi recuperate. De aceea, este indicat să închei o poliță de asigurare care să acopere inclusiv astfel de situații.

De asemenea, înainte de a permite intrarea oaspeților în casă, este recomandat să identifici persoanele și verifici dacă au drept de intrare și ședere în țară. Asemenea informații preliminare sunt necesare mai ales în condițiile creșterii exponențiale a numărului de persoane care tranzitează ilegal țara.

Securizarea locuinței

În ceea ce privește accesul în proprietate, trebuie să te asiguri că intrările/ieșirile sunt securizate corespunzător – inclusiv cu sisteme de alarmare și monitorizare audio-video – iar accesul se face comod. Tehnologia modernă îți pune la dispoziție, de exemplu, sistemul Blue Link Access, care permite accesul în locuință printr-o simplă deschidere de interfon cu telefonul. Astfel, oaspeții nu vor mai duce duce grija cheilor sau a cartelelor de acces, iar gazda va fi scutită de obligația unei întâlniri suplimentare în care să predea sau să primească cheile/cartelele.

Pregătirea casei

Acest proces trebuie să fie concentrat în jurul ideii de a oferi unui maxim de confort și facilități pentru turiști, iar principalul obiectiv este crearea unei atmosfere primitoare și relaxante. Poți realiza acest lucru prin mobilier de calitate și accesorii care dau culoare și personalitate: odorizant de cameră, flori, lumină ambientală, perne, lenjerii etc.

Experiența plăcută va fi susținută și de funcționarea ireproșabilă a instalațiilor din casă, astfel încât accesul la apă, curent electric, gaz, tv, wi-fi să reprezinte parte din relaxare. În plus, accesorii utile precum electrocasnicele, vesela, tacâmurile, elementele de uz igienic sau de curățenie vor permite oaspeților să se simtă ca acasă și să contribuie cu opinii pozitive la plecare.

Cel mai important amănunt ține, însă, de curățenia exemplară în care să fie prezentată locuința la momentul accesului – este cea mai importantă carte de vizită, indiferent de cât de interesantă ar fi amenajarea interioară.

Un ultim aspect important: imaginile de prezentare a casei trebuie să pună în valoare avantajele și să atragă prin detaliile oferite. Oamenii vor fi atrași imediat de ofertă, căci „o fotografie face cât o mie de cuvinte”.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni