Pentru cei care acordă atenție la fiecare detaliu atunci când își amenajează casă, hota de bucătărie este un accesoriu asupra cărora vor avea de ce să insiste. Există multe tipuri de hote de bucătărie și va fi greu să te decizi asupra unui singur model.
Pentru că elimină cu succes gazele, umezeală provocată de condens, fumul și mirosurile neplăcute din bucătărie, hota de bucătărie rămâne unul dintre cele mai căutate echipamente de bucătărie, iar în multe case este chiar indispensabil.
Totuși, atunci când alegi hota de bucătărie va trebui să ții cont de o serie de factori, pentru a achiziționa echipamentul care se încadrează cel mai bine în decorul bucătăriei , dar care răspunde în același timp și nevoilor tale în materie de funcționalități. Hota de bucătărie are, așadar, un rol dublu: decorativ și practic.
Hota încorporabilă
Spre deosebire de alte tipuri de hote, hota încorporabila va fi instalată doar pentru funcționalitățile sale și rolul său principal: acela de absorbi mirosul, aburii, fumul și vaporii de apă atunci când este folosit aragazul pentru prepararea mâncării. Rolul decorativ al unei hote încorporabile nu există pentru că acest echipament este practic invizibil. Hota încorporabilă se montează sub dulapul suspendat deasupra plitei pentru gătit sau aragazului și aceasta nu se vede în decorul bucătăriei. Hota încorporabilă este ideală pentru bucătăriile mici deoarece se poate economisi mult spațiu, datorită formei și mărimii sale.
Hota decorativă
Hota decorativă este o adevărată piesă de rezistență pentru orice bucătărie, pe care oricine și-ar dori-o în decor, mai ales atunci când are suficient spațiu la dispoziție pentru a-și pune în practică ideile creative. Hota decorativă poate îndeplini cu succes rolul sau inițial, în timp ce transformă bucătăria într-un spațiu grandios, luxos și personalizat. Fie că au cu design modern, sunt ornamentale, minimaliste sau în stil rustic, hotele decorative rămân un detaliu care se integrează perfect într-o bucătărie spațioasă. Hota decorativă este prevăzută cu un coș telescopic ce se poate extinde până la tavan. Unele modele sunt dotate cu extensii de sticlă pentru a capta mai ușor aburii și fumul. Hota decorativă poate fi amplasată în mijlocul bucătăriei, dacă suprafața de gătit se află acolo sau la perete dacă suprafața nu-ţi permite amplasarea spaţiului de gătit în mijlocul încăperii.
Hota telescopică
Hota telescopică te ajută să creezi cât mai mult spațiu în bucătărie, rămânând acel tip de echipament care își face foarte bine treaba, fără să iasă în evidență. Hotele telescopice sunt un succes al inovației în domeniu, fiind o aparatură discretă, cu un mecanism complex și puternică în același timp. Hota telescopică de bucătărie este o hotă care se încorporează în dulapul suspendat de deasupra aragazului sau plitei. Pentru a se acționa, parte de jos a hotei se trage în exterior și astfel aceasta se extinde, suprafața de extracție devenind mai mare. Hota telescopică este potrivită într-o bucătărie de mici dimensiuni, acolo unde o hotă decorativă de exemplu nu ar avea loc. Hota telescopică este mascată foarte bine în mobilierul de bucătărie, contribuind tocmai prin acest lucru la realizarea unui decor unitar și plin de stil în spațiul din casă dedicat gătitului.
Hota tip insulă
Hota tip insulă poate fi găsită într-o mare varietate de modele și dimensiuni. Este, așa cum îi spune și denumirea, concepută pentru bucătăriile cu insulă centrală, deci vorbim din nou de un spațiu generos destinat zonei pentru gătit. Hota tip insulă este practic singura opțiune pentru o bucătărie cu insulă. Hota va fi suspendată în tavan și ocupând zona din mijlocul bucătăriei, aceasta va trebui să se potrivească stilului de design interior ales pentru această încăpere.
Hota tradițională
Hota tradițională a fost și rămâne una dintre cele mai populare alegeri atunci când vine vorba de acest tip de echipament pentru bucătărie. Modelele clasice de hotă rămân în continuare prima opțiune pentru cei care caută în primul rând un astfel de echipament electrocasnic pentru întrebuințarea sa principală, aceea de a elimina mirosurile de mâncare, fumul, aburii în timpul preparării mâncării. Hota tradițională este potrivită mai ales în bucătăriile de mici dimensiuni, care nu urmează o anumită linie de design în mod special, dar unde un astfel de echipament este mai mult decât necesar.