Cine nu a avut nevoie, măcar o dată, de o bormașină în casă? Bormașina este una dintre cele mai utile instrumente atunci când ai de făcut reparații prin casă sau ai de fixat anumite lucruri în perete și de aceea merită să faci o investiție, astel încât să o ai de fiecare la îndemână atunci când îți trebuie.
Una dintre primele întrebări care apare atunci când este vorba de achiziționarea unei bormașini pentru utilizare în casă este dacă aceasta ar trebui să fie cu fir sau este o bună opțiune și o bormașină fără fir. Ambele tipuri de bormașină sunt utile și vei avea nevoie la un moment dat de acestea, însă atunci când îți achiziționezi o bormașină gândește-te mai întâi cât de mult o vei folosi și pentru ce tip de lucrări mai ales, abia apoi decide-te asupra unui model anume.
Bormașina cu fir este ideal de folosit la lucrări complexe, precum fixarea diblurilor în pereți de beton și în general atunci când este nevoie de putere. Pentru găuri în lemn sau pentru a înșuruba, bormașină electrică cu fir este o opțiune excelentă. Așadar, odată ce ai stabilit aceste detalii și poți determina puterea bormașinei de care ai nevoie, te poți orienta acum spre un model de o calitate cât mai bună care să se potrivească nevoilor tale frecvențe din gospodărie.
Și pentru că oferta de bormașini existente pe piață este una diversă și generoasă, va fi greu să te decizi la prima vedere mai ales dacă nu ești o persoană cu experiență în domeniu și achiziția o faci pentru scop strict personal și pentru a o utiliza în propria gospodărie. Așadar în această etapă a căutărilor, puterea motorului și forța de torsiune sunt două detalii importante la care te poți uita pentru că în funcție de acestea se poate determina scopul în care se poate folosi bormașina.
O bormașină cu puterea de 650-1000 de wați este o bună opțiune pentru cei care vor să folosească mașina de găurit în gospodărie și care nu au o prea mare experiență în manevrarea acestor obiecte. Pentru lucrări mai complexe, este necesară o bormașină cu putere cât mai mare.
Pasul următor ar fi să te uiți la tipul de prindere a burghiului la mașina de găurit. Există două moduri de prindere a acestuia: mandrină și sistemul de prindere SDS (prindere cilindrică a burghiului). Când mașină de găurit este cumpărată cu scopul de a fi folosită la treburi destul de simple în gospodărie, este recomandată bormașina cu mandrină.
Viteza de găurire a bormașinii pe care dorești să o cumperi este un alt indicator ce trebuie luat în calcul. Modelele de mașini de găurit care există pe piață au o viteză care începe de la 300 de rotații pe minut și ajung până la 1500 de rotații pe minut. Din nou analizează bine opțiunile și gândește-te care sunt lucrurile pentru care vei utiliza cel mai frecvent această mașină de găurit. Dacă viteza pe care o atinge motorul bormașinii este una mare, nu înseamnă că modelul respectiv este și ceea ce îți trebuie. Atunci când este folosită pentru materiale dure și pentru a da găuri cu diamentru mare este indicat o viteză mică.
Mai ales atunci când te înscrii la categoria amatori când vine vorba de utilizarea unei bormașini, nu ar fi rău să intri cât mai mult în detalii atunci când îți dorești să achiziționezi una pentru acasă. Așadar, un aspect important pentru a utiliza cât mai ușor și în siguranță mașină de găurit este și greutatea acesteia. Odată cu evoluția tehnologiei și a modelelor inovatoare, bormașinile au devenit tot mai ușoare.
Alege un model care nu cântărește prea mult pentru a putea manevra mașina de găurit simplu și eficient, evitând orice fel de incident neplăcut. Greutatea bormașinii nu este singurul factor important pentru o utilizare simplă. La fel de important este și echilibrul ei. Pentru a testa echilibrul bormașinii, prinde-o de mâner și ridic-o în dreptul peretelui ca și cum ai de gând să dai o gaură. Vârful burghiului ar trebui să fie îndreptat perpendicular pe perete, fără să fie nevoie să fi făcut vreun efort special ca să păstrezi înclinarea burghiului în sus sau jos.