De multe ori, în încercarea de a-ți amenaja curtea așa cum ai vazut pe site-urile de specialitate, vei fi tentat sa omIți aspecte importante și să te concentrezi pe altele. Consecința? Apariția riscului de ține cont că fiecare curte sau grădină are particularitățile ei, iar ceea arată bine la unii s-ar putea să nu se potrivească deloc în cazul tau.
Pentru e evita astfel de situații, vezi, mai jos, cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac oamenii atunci când își amenajează curtea și grădina.
Lipsa unui plan de amenajare
Din prea mult entuziasm sau prea multă încredere în sine, mulți proprietari se apucă să facă amenajări în curte fără a se gândi, foarte bine, în prealabil, ce au de făcut. E de ajuns să le vină o singură idee și, gata! S-au apucat de treabă fără a privi lucrurile în ansamblu. Așa se face că ajung să amenajeze perfect un colț de curte, pentru a constata, ulterior, că acesta nu se potrivește cu stilul locuinței sau că este disproporționat față de alte amenajări din jur.
Animalele lăsate libere prin curte
Unele persoane sunt de părere că o curte în care păsările și alte animale domestice se plimbă nestingherite are un aspect mai exotic, așa că refuză să le țină în spații speciale, îngrădite. Cu toate astea, într-o curte prin care animalele și păsările umblă libere, curățenia este greu de întreținut și nici straturile de flori și legumele cultivate în grădină nu arată prea bine.
Animalele de pe lângă casă se vor simți la fel de bine și într-un spațiu îngrădit, dacă au suficientă libertate de mișcare. Plus că un astfel de loc nici măcar nu este greu de amenajat. Ai nevoie doar de câteva panouri de gard zincat bordurat verde de 1700x2500 mm, ideale pentru cotețe, cuști dar și pentru împrejmuiri.
Prea multe decorațiuni
Decorațiunile au un rol estetic bine definit, însă, atunci când proprietarul exagerează, efectul este total opus. Spre exemplu doi-trei pitici de grădină viu colorați dau un aspect vesel curții, dar dacă vei umple grădina cu o armată de pitici, totul se transformă într-un kitsch care nu mai are nici farmec și nici haz.
De asemenea, decorațiunile trebuie să fie în ton și cu stilul în care ai amenajat curtea, să nu facă notă discordantă și să nu sară în ochi, pentru că efectul va fi iarăși contrar decât cel scontat.
Aceleași observații sunt valabile și în cazul mobilierului de grădină. E drept că acesta are utilitatea lui și te ajută să te relaxezi, însă nu umple tot spațiul curții. Lasă-l în zona spațiului de relaxare, unde să îl poți pune cu ușurință la adăpost în zilele ploioase.
Vegetația lăsată la voia întâmplării
E drept că o curte cu multă verdeață are avantaje multiple, dar asta nu înseamnă că trebuie să arate ce o junglă amazoniană, prin care abia poți răzbate. Dacă ai plantat multă vegetație, ai și grijă de ea și nu o lăsa la voia întâmplării. Tunde arbuștii ornamentali și gazonul periodic, și dirijează plantele cățărătoare, pentru a nu se dezvolta haotic. În plus, nu considera buruienile vegetație, așa că elimină-le, înainte de a apuca să năpădească întreaga grădină.
Așadar, acestea ar fi cel mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii, atunci când își amenajează curțile. Acum, că le cunoști, trebuie să ai grijă să le eviți, pentru a avea o curte perfect îngrijită.