ß
  • PRO TV
  • (P) 5 beneficii pe care OSB-ul le oferă proiectului tău de bricolaj

(P) 5 beneficii pe care OSB-ul le oferă proiectului tău de bricolaj

(P) 5 beneficii pe care OSB-ul le oferă proiectului tău de bricolaj

OSB-ul este materialul perfect pentru proiectele de bricolaj, fie că e vorba de construcții, amenajări interioare sau de renovări. El este folosit deja pe scară largă, de circa șase decenii, datorită calităților care se reflectă, în mod pozitiv, și asupra rezultatului final al lucrării.

Dacă nu ești, încă, familiarizat cu avantajele oferite de acest material, ai mai jos un scurt rezumat care să te convingă să folosești, cât mai des, OSB în proiectele tale.

Permite aplicarea de finisaje direct pe placă

Mulți dintre cei care nu cunosc prea bine calitățile OSB-ului evită să îl folosească de teamă că aceste plăci nu sunt un bun suport pentru aplicarea de finisaje: tencuială sau vopsea lavabilă. GREȘIT! OSB-ul suportă foarte bine finisajele, doar că, la fel ca în cazul oricărui alt material, trebuie pregătit în prealabil. Astfel, înainte de aplicarea finisajului, șlefuiește bine plăcile, curăță-le de orice urme de grăsime sau murdărie și lasă-le să se usuce. Odată efectuate aceste operațiuni, aplică, mai întâi, un strat de probă, pe o suprafață redusă, pentru a testa compatibilitatea.

Poate fi folosit pentru cofraje

Deși calitățile sale îl recomandă ca un material ideal pentru realizarea de structuri la interior sau la exterior, OSB-ul poate fi folosit, cu succes, și ca placă pentru realizarea de cofraje, atunci când vrei să torni beton. În acest caz, folosește plăci din clasa OSB 3 sau OSB 4, care au o grosime mai mare și un grad de rezistență mai ridicat. Totodată, înainte de a turna mortarul, aplică, pe fețele din interiorul cofrajului,  un ulei decofrant, ca să nu se lipească materialul și plăcile să fie mai ușor de îndepărtat.

Rezistă la atacurile dăunătorilor lemnului

Insectele și ciupercile sunt principalii dușmani ai construcțiilor realizate din lemn, dar problema poate fi ușor evitată prin aplicarea unor tratamente specifice. Fiind un material prefabricat, OSB-ul beneficiază de astfel de tratamente pe parcursul procesului de producție. În compoziția sa, se adaugă substanțe care țin insectele la distanță și care împiedică apariția ciupercilor, astfel că plăcile de OSB nu mai au nevoie de nici un fel de tratament după montare. Totuși, pentru a-și păstra cât mai mult aceste proprietăți, spațiile în care sunt amplasate trebuie să fie ventilate, aerisite izolate și încălzite corespunzător.

Rezistență mecanică mare

Încă de la început, OSB-ul a fost conceput pentru a fi un material rezistent, așa că specialiștii s-au concentrat, în mod special, pe acest aspect. Deși este realizat în proporție de 95% din așchii de lemn, metoda de fabricare reproduce structura lemnului natural, ceea ce îi conferă un grad sporit de rezistență. Așchiile sunt dispuse în straturi perpendiculare, închegate cu un adeziv pe bază de rășini sintetice, aplicat la cald. Datorită dispunerii speciale a așchiilor și a adezivului întărit, plăcile capătă duritate, rigiditate și o rezistență mecanică mare, fiind ideale pentru realizarea pereților exteriori, a pardoselilor și acoperișurilor.

Se montează cu ușurință

Plăcile de OSB pot fi manipulate ușor, datorită greutății reduse, așa că sunt ușor de montat. Ele se pot prinde cu orice fel de sistem de fixare pentru lemn, și, la fel de avantajos este și faptul că pot fi dezasamblate cu la fel de mare ușurință.

Dacă te-ai hotărât să folosești OSB-ul în proiectele tale de bricolaj, mai trebuie să știi că plăcile au grosimi diferite, fiecare categorie fiind recomandată pentru un anumit gen de lucrări. Astfel, înainte de a începe treaba, află care este tipul plăcii de care ai nevoie, apoi, poți  comanda online OSB la dimensiunile necesare proiectului tău.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni