ß
Vitamina B12 este esentiala pentru functiile organismului. Aceasta ajuta la formarea ADN-ului si a celulelor rosii ale sangelui si, totodata, asigura sanatatea creierului. din cauza faptului ca organismul nu poate produce vitamina B12, aceasta trebuie luata zilnic din alimente de provenienta animala, cereale fortificate, drojdie nutritiva sau suplimente. Cu toate ca surplusul de vitamina B12 este stocat in ficat si folosit cand este necesar, acest lucru nu se face pe termen lung, motiv pentru care doza recomandata ar trebui asigurata zilnic.
Doza zilnica recomandata de vitamina B12
Necesarul zilnic de vitamina B12 este conditionat de varsta, obiceiuri alimentare, starea de sanatate si medicamentatia administrata. Cantitatile medii recomandate in functie de varsta, masurate in micrograme (mcg), variaza astfel:
● Pentru sugarii pana in 6 luni sunt necesare 0.4 mcg
● Pentru bebelusii intre 7 si 12 luni sunt necesare 0.5 mcg
● Pentru copii intre 1 si 3 ani sunt necesare 0.9 mcg
● Pentru copii intre 4 si 8 ani sunt necesare 1.2 mcg
● Pentru copii intre 9 si 13 ani sunt necesare 1.8 mcg
● Pentru tinerii intre 14 si 18 ani sunt necesare 2.4 mcg
● Pentru fetele intre 14 si 18 ani care sunt insarcinate sau alapteaza sunt necesare 2.4 mcg
● Pentru adulti sunt necesare 2.4 mcg
● Pentru femeile care sunt insarcinate sau alapteaza sunt necesare 2.6 mcg.
Alimente care contin vitamina B12
Doza zilnica necesara de vitamina B12 se poate obtine natural din alimente de origine animala, precum rinichii si ficatul de miel sau vita, somonul, sardinele, tonul, scoicile, lactatele sau ouale. Veganii si vegetarienii ar putea sa obtina necesarul de vitamina B12 din cereale fortificate sau drojdie nutritiva. Daca nu se poate asigura necesarul din alimentatie, se recomanda administrarea de suplimenti de vitamina B12.
Deficitul de vitamina B12
Odata cu inaintarea in varsta, absorbtia vitaminei B12 poate deveni problematica. De asemenea, deficitul mai poate apare in urma unei interventii chirurgicale pentru reducerea greutatii, operatii de indepartare a unei parti din stomac sau in caz de consum de alcool in exces.
Deficitul de vitamina B12 mai poate fi cauzat si de unele afectiuni medicale precum gastrita atrofica, anemie, boala Crohn, boala celiaca, paraziti intestinali, boala Graves sau lupus. Totodata, exista medicamente care interfereaza cu absorbtia vitaminei B12 printre care medicamentele pentru arsuri gastrice, esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, cimetidina, famotidina sau metformina.
Deficitul de vitamina B12 apare frecvent in randul veganilor si vegetarienilor care nu consuma cereale fortificate, drojdie nutritiva si nici suplimente de vitamina B12.
Vitamina B12 pentru femeile insarcinate sau care alapteaza
Vitamina B12 este esentiala pentru dezvoltarea fatului si a noului nascut. De aceea, femeile insarcinate sau care alapteaza, mai ales daca sunt vegane, trebuie sa stabileasca impreuna cu medicul un plan pentru obtinerea dozei zilnice recomandate de vitamina B12. Daca nu va beneficia de suficienta vitamina B12, bebelusul poate avea o dezvoltarea intarziata si dificultati de crestere.
Simptomele deficitului de vitamina B12
Deficitul mic de vitamina B12 nu provoaca simptome, dar cei care au un deficit de vitamina B12 pot deveni anemici. Daca nu se trateaza la timp si se agraveaza, deficitul de vitamina B12 poate genera stare de slabiciune, oboseala, ameteala, palpitatii ale inimii, dificultati de respiratie, paloare, constipatie, diaree, balonare, pierderea apetitului, amorteala sau furnicaturi, slabiciune musculara si probleme de mers, pierderea vederii, depresie, pierderea memoriei si chiar modificari de comportament.
Aici poti afla mai multe informatii despre simptomele deficitului de vitamina B12.
Tratarea deficitului de vitamina B12
Daca persoana sufera de anemie periculoasa sau intampina dificultati in absorbtia vitaminei B12, va fi nevoie de suplimente in doze mari pe cale orala. Persoanele care nu consuma produse de origine animala pot apela la cereale imbogatite sau drojdie nutritiva, suplimente sau chiar injectii cu vitamina B12. Adultii in varsta care prezinta deficit de vitamina B12 ar trebui sa ia zilnic un supliment sau multivitamine.
In marea majoritate a cazurilor, schimbarea alimentatiei si administrarea suplimentilor rezolva deficitul de vitamina B12, insa, leziunile nervoase care pot apare sunt permanente.
Prevenirea deficitului de vitamina B12
Adoptarea unei alimentatii echilibrate este cea mai buna solutie pentru a preveni deficitul de vitamina B12. Astfel, persoanele care nu consuma zilnic produse de origine animala, ar putea introduce in alimentatie cereale fortificate sau drojdie nutritiva si ar putea lua suplimente care contin vitamina B12.