ß
Vitamina B9 naturală, numită şi folat, ajută la producerea celulelor roşii din sânge şi a AND-ului. Forma sintetică a acestei vitamine se numeşte acid folic şi este foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a fătului şi sănătatea viitoarei mămici.
Vitamina B9 se găseşte în mod natural în unele alimente, precum legumele cu frunze verzi, citricele, lintea sau fasolea, dar se poate pierde prin prelucarea termică a acestora. De aceea, administrarea unui supliment cu acid folic este imperios necesară în perioada în care femeia îşi doreşte să rămână gravidă şi până în a 12-a săptămână de sarcină.
Acidul folic este o formă de folat folosită de producători pentru suplimente sau alimente îmbogăţite precum cerealele, margarina, pastele sau orezul
De ce este important folatul
Folatul contribuie la multe funcţii ale organismului cum ar fi producerea globulelor roşii sănătoase care transportă oxigenul în tot corpul. Dacă organismul nu beneficiază de suficiente celule roşii, persoana devine anemică, fiind palidă, obosită şi slăbită. Lipsa folatului generează anemia cu deficit de folat.
Folatul contribuie la divizarea celulară şi este important pentru sinteza şi regenerarea AND-ului şi a altor materiale gentice.
Este esenţial în perioada de sarcină pentru a preveni neregulile tubului neural cum ar fi anencefalia sau spina bifidă.
Acidul folic şi alimentele îmbogăţite
Din cauza importanţei acidului folic în perioada de sarcină, producătorii au început să îl adauge în pâine, paste, orez, cereale, margarină şi alte produse alimentare. De când s-a luat această măsură, studiile au dovedit că numărul copiilor născuţi cu nereguli ale tubului neural a scăzut foarte mult.
Aici poţi afla care sunt cele mai bune surse de acid folic.
Beneficiile acidului folic
Doza recomandată de acid folic
Specialiştii recomandă ca toate femeile care se afla în perioada de reproducere să ia zilnic 400 micrograme de acid folic. Acesta se poate administra sub formă de suplimente sau alimente fotificate. Desigur, alimentaţia ar trebui să fie bogată în produse precum legume cu frunze verzi, citrice, linte sau fasole care conţin folat natural .
Acidul folic previne depresia
Studiile au dovedit că persoanele cu niveluri reduse de folat sunt pasibile de depresie. Astfel, administrarea unui supliment cu acid folic creşte eficienţa medicamentelor pentru depresie şi poate îmbunătăţi mai repede starea pacienţilor.
Acidul folic poate preveni autismul
Unele studii relevă posibilitatea ca administrarea acidului folic înainte şi în timpul sarcinii să reducă riscurile ca bebeluşul să aibă autism. Chiar dacă rezultatele nu sunt concludente şi mai necesită studii, femeile însărcinate ar trebui să ia acid folic pentru a preveni alte probleme care au fost riguros studiate şi documentate.
Acidul folic este benefic în tratarea artritei reumatoide
Unii medici utilizează acidul folic pentru a susţine reţetele cu metotrexat, un medicament prescris pentru tratarea artritei reumatoide. Metotrexatul este eficient pentru această afecţiune, dar poate elimina folatul din organism, provocând probleme gastrointestinale severe. Cercetările au dovedit că administrarea suplimentelor cu acid folic în timpul tratamentului poate elimina efectele secundare cu o eficienţă de până la 79%.
Cine ar trebui să ia acid folic
Acidul folic ar trebui să fie obligatoriu pentru femeile însărcinate sau care îşi doresc să rămână gravide. Acest lucru este imperios necesar pentru că dezvoltarea timpurie a fătului să se desfăşoare fără probleme. Măduva spinării este printre primele care se formează, iar deficienţa de folat poate genera nereguli ale acesteia.
Dozele recomandate pentru folat
Organismul asimilează cel mai bine acidul folic din suplimente şi alimentele fortificate decât din produsele naturale care conţin folat. De aceea, specialiştii recomandă ca toate femeile care vor să rămână însărcinate sau sunt, să ia zilnic între 400 şi 800 mcg de acid folic.
Doza de acid folic zilnic recomandată variază în funcţie de vârsta: