Ai pierdut un prieten, un apropiat, un părinte sau o fiinţă dragă. O durere foarte puternică peste care nu ai cum să treci. Mai ales atunci când nu a mai trebuit să te confrunţi cu durerea morţii. Cum poţi trece peste această perioadă foarte grea?
Iată câteva lucruri pe care le poţi face atunci când vrei să treci mai uşor peste suferinţa, să trăieşti această perioadă de doliu şi să reîncepi o viaţă nouă, chiar dacă pare foarte greu.
Să pierzi un bunic sau o bunică, un părinte sau altă persoană apropiată este o perioadă extrem de dificilă indiferent de vârstă. Este un eveniment dramatic pentru foarte multă lume. Mai ales în perioada adolescenţei, când deja sunt o mulţime de schimbări. Să trăieşti un deces este un eveniment cu atât mai violent cu cât în această perioadă este una extrem de dificilă când au loc o mulţime de schimbări şi unii se simt fragilizaţi.
Fiecare doliu este cu adevărat unic, asta este sigur. Dar, dacă apelezi la Memoris servicii funerare sector 1, care se vor ocupa în mare parte de lucrurile care trebuie rezvolvate, lucrurile par mai uşor de suportat.
Poţi asista de asemenea, la funeralii. Unii specialişti insistă că este foarte important ca toate persoanele, indiferent de vârsta să asiste la funeralii, pentru a se realiza pierderea suferită.
Funeraliile ajută deci la realizarea sau luarea la cunoştinţă că persoană dragă a fost pierdută, a murit şi că nu va mai fi văzută niciodată. Este o etapă fundamentală pentru procesul doliului.
Ia parte activ la ceremonie. Şi mai mult, studiile confirmă faptul că ar fi benefic că toate persoanele să ia parte activ la ceremonie. Atunci când moare cineva drag, este deci important să scrii ceva despre persoana pe care ai pierdut-o şi să le citeşti rândurile pe care le-ai scris celor care participă la ceremonie.
Unii preferă să se exprime prin intermediul muzicii, de exemplu. Deci dacă ştii să cânţi la un instrument, poţi face asta şi în timpul ceremoniei. Sau puteţi asculta în timpul funeraliilor melodii pe care aceştia le-au apreciat.
Nu ezita şi implică-te, ajutând cu tot ceea ce poţi. Poţi participa la serviciile funerare, poţi aranja scaunele dacă trebuie, masa sau să aranjezi florile care au fost trimise.
Trebuie să îţi asculţi emoţiile şi să le primeşti aşa cum vin. Atunci când pierdem o fiinţă dragă, este şi normal să simţim o mulţime de emoţii. Aici intră sentimentele de tristeţe, de culpabilitate, de teamă, de mânie sau de regrete.
Nu trebuie să îţi faci griji însă cu privire la ele, deoarece sunt extrem de importante. Trebuie să laşi deci să vină sentimentele de mânie şi să laşi durerea să vină. Sunt legate de sentimentele de iubire pe care le-am simţit faţă de persoana care a trecut în nefiinţă.
Nu trebuie deci să îţi reprimi emoţiile, ci să încerci să le numeşti şi să le accepţi şi să le înţelegi. Dacă vei încerca să le refuzi, dacă nu accepţi faptul că eşti în doliu nu vei reuşi să trăieşti fără persoana care a trecut în nefiinţă.
Echipa Memoris.ro oferă consiliere şi servicii funerare la standarde europene şi va fi întotdeauna alături de dumneavoastră la trecerea prin astfel de momente dificile.