La doar câteva zile după ce a anunțat că are coronavirus, Donald Trump a părăsit spitalul în care a fost internat, afirmând că se simte bine, chiar dacă boala nu i-a trecut în totalitate.
Imediat după ce a fost externat și le-a transmis un mesaj americanilor, în presa din întreaga lume s-a aflat și ce tratament a primit Donald Trump, după cum anunță Digi 24: un cocktail de anticorpi monoclonali cu dublu rol - de reducere a intensității simptomelor și de micșorare a încărcăturii virale a pacientului.
Din câte se pare, acest tratament este în stadiul de test și nu este disponibil publicului larg, însă odată ce toți cercetătorii își vor da ok-ul, medicamentul ar putea fi folosit în toate colțurile lumii, inclusiv în România.
Chiar dacă Agenția Națională a Medicamentului nu și-a dat acordul pentru ca acest „cocktail” să fie folosit în prezent în țara noastră, medicii români afirmă că tratamentul este disponibil în România.
„Este o combinație de doi anticorpi monoclonali care țintesc, practic, proteina de suprafață a virusului, acea proteină prin care virusul se atașează de celula țintă și prin intermediul căreia intră în interiorul celulei. Acești doi anticorpi monoclonali sunt selectați din serurile pacientului, din sângele pacienților care au avut această infecție și, ulterior, replicați, recombinați pe șoareci care au același tip de răspuns imun ca omul. Practic, acești anticorpi monoclonali au un rol atât pentru prevenție cât și pentru terapie. Beneficiile din studiile de fază 1 și 2 sunt legate de scăderea încărcăturii virale a pacientului, deci, practic, reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de pronostic. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensității simptomatologiei. Acești anticorpi din studiile făcute pe cei 275 de pacienți au un profil de siguranță foarte bun și, probabil că vor reprezenta, în momentul de față, o soluție de viitor pentru tratamentul acestei infecții. Compania farmaceutică este Regeneron, este recunoscută această companie pentru inovație și cercetare în terapia cu anticorpi monoclonali, ei au dezvoltat anticorpi monoclonali inclusiv pentru ebola”, a spus doctorul Valeriu Gheorghiță, care este medic infecționist la Spitalul Militar Central.
Medicul român a afirmat și că nu crede că Donald Trump a fost cobai pentru acest tratament și că este sigur că în SUA totul este bine pus la punct.
„Tratamentul de studiu există, trebuie să fie doar aprobările. În mod clar, chiar poate fi folosit şi exemplul vine din America. Exemplul nu se referă doar la preşedintele Trump, ei au studii în desfăşurare. Mai ales într-o situaţie grea de pandemie ar trebui să se mişte lucrurile nu repede, ci foarte repede”, a spus și Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.
foto: Getty Images
Vezi și: FERMA. În Plus, episodul 13: Alexia Talavutis, susținere pentru Viviana Sposub
Gallery