ß
  • PRO TV
  • Echipa "România, te iubesc", interviu oferit la Festivalul Unfinished unei jurnaliste nominalizate de patru ori la Pulitzer

Echipa "România, te iubesc", interviu oferit la Festivalul Unfinished unei jurnaliste nominalizate de patru ori la Pulitzer

Echipa "România, te iubesc", interviu oferit la Festivalul Unfinished unei jurnaliste nominalizate de patru ori la Pulitzer

De 12 ani, de la prima ediție adică, emisiunea “România, te iubesc” schimbă...România.         

Cu anchete foarte bine documentate și cu probe uneori zguduitoare, emisiunea arată ceea ce îi doare pe mulți, dar puțini au curajul să recunoască.  Sistemul medical din România, tăierea ilegală a pădurilor, afaceri care au ca paravan credința în Dumnezeu sau jocuri politice și multe alte probleme sunt evidențiate cu un singur scop: rezolvarea lor, prin tragerea unui semnal de alarmă.

 

 

Their investigations are lessons in journalism, and we are super-excited that the award-winning team behind ROMANIA, TE...

Posted by Unfinished on Thursday, 17 September 2020


 

În weekendul care a trecut, echipa "România, te iubesc" a oferit un interviu special la festivalul #UNFINISHED, un eveniment care se organizează de patru ani în România și își dorește să creeze o comunitate de oameni preocupați să evolueze împreună. Interviul a fost luat de o altă personalitate iconică a jurnalismului, Rukmini Callimachi, ziaristă de investigație la New York Times, de origine română, nominalizată la patru premii Pulitzer. 
 
Paula Herlo, Cristi Leonte, Alex Dima, Rareș Năstase, Paul Angelescu și Cosmin Savu au vorbit despre meseria lor, despre ce îi face să meargă înainte și să își asume riscuri și mai ales despre ÎNCREDERE (TRUST) – tema centrală a Festivalului. Încrederea pe care o au românii în ei, încrederea care trebuie câștigată și menținută și încrederea ca și factor care îi face să meargă înainte, să își asume riscuri și să spună lucruri nespuse. 

 

Astazi este ultima zi din Festivalul Unfinished o experienta online foarte faina, probabil cea mai tare experienta...

Posted by ROMANIA, TE IUBESC! on Sunday, 4 October 2020


 

Cum se construiește încrederea

Cristi Leonte:  "La România Te Iubesc oamenii văd fizic lucruri despre care toată lumea vorbește, dar despre care nu există dovezi: că primarul fură, că străzile sunt prost făcute, că se taie pădurile, că gunoiul se aruncă aiurea și asa mai departe! Avem acces în niște locuri unde mulți nu au acces sau nu au curaj să meargă și în timp oamenii au căpătat încredere în noi. Românii au căpătat încredere în timp!"

Rares Năstase: “Este clar că la orice material trebuie să vii cu dovezi palpabile. Ni se întâmplă uneori să amânăm o anchetă pentru că nu avem dovezi palpabile și preferăm să așteptăm până le avem. Oamenii însă au căpătat încredere în noi, ne referim și la oamenii din instituții. În instituții este Omerta (legea tăcerii n.a.), dar noi ne dorim să avem oameni care vorbesc, chiar dacă  vorbesc cu spatele și cu vocea modificată, dar să avem o declarație palpabilă. În ultimii ani oamenii sunt mai dispuși să facă asta, au mai multă încredere. Unii oameni rămân la stadiul de surse, alții acceptă să dea declarații, unii chiar cu fața, își asumă! (...) Sunt multe situații care au fost rezolvate după ce au fost expuse de noi! Nu e  vorba de laudă, așa s-a întâmplat! Și asta e tot o modalitate de a câștiga încredere."
 
12 ani de încredere - 12 ani de provocări

Cosmin Savu: "Presiunile există tot timpul, sub diverse forme. (...) Tensiunea o simți aproape la fiecare material. Vorbeam despre un român plecat în Australia, suspectat de trafic de droguri în Australia, care stă la Londra, cu afaceri în România și în Africa. Presiunile au fost puternice, au fost de natură juridică, omul a încercat să oprească materialul, dar asta nu s-a întâmplat. (...) Tot ce am făcut am făcut cu informații verificate, cu documentare, cu surse credibile. Aici este baza la munca noastră, documentarea serioasă. De aici vine și încrederea! (...) Toate subiectele noastre sensibile sunt făcute cot la cot cu un avocat. Lucrăm cot la cot cu departamentul juridic." 

Paul Angelescu: “Într-un material am fost urmăriți. Mi-am dat seama întâi eu că am văzut același numar la mașină si în altă zi șoferul a realizat că suntem pozați pentru că șoferul vedea flash-ul de la telefonul celui care ne poza, uitase să își oprească flash-ul. Nu știu cine era, cine ne urmărea. Cred că erau niște cetățeni de bine care voiau să facă poze cu noi (râde).”
 
“România, te iubesc” construiește o țară! Și începe cu un Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică

Alex Dima: “Noi ne-am dat seama că suntem vocea celor mulți. Ne-am dat seama că avem putere și putem să ne direcționăm puterea către ceva important. Încrederea se construiește în timp și se pierde ușor, dar noi ne-am construit-o implicându-ne și în proiecte și în cauze precum proiectul de construire al unui spital.”

Paula Herlo: “Sunt peste 30 de milioane de Euro donați pentru acest spital. Noi spunem că e un proiect de țară, oamenii știu de el. Cred că oamenii au încredere în noi că nu avem alte interese în afară de acela de a ne face meseria, nu ne implicăm în proiecte politice sau în tot felul de jocuri. Cred că încrederea vine din faptul că suntem autentici și cumva unici în piața media! Gândește-te că în 30 de ani nu s-a construit niciun spital în România. Acest spital e si un standard de cost. Autoritățile nu vor putea spune niciodată că un spital costă mai mult decât costă. (...) Cred că încrederea e un schimb de energii între noi și oamenii care se uită la noi. Și această încredere e cea care ne dă nouă putere. 

Cine este Rukmini Maria Callimaki 


Născută în România, în 1973, dar plecată din țară la vârsta de cinci ani, Rukmini Maria Callimachi este jurnalist de investigație la New York Times și nominalizată de patru ori la Premiul Pulitzer. A semnat reportaje pe teme extrem de importante, dar cel mai mult au atras atenția materialelele ei care acopereau tematica extremismului islamic, inclusiv Al-Qaida și Statul Islamic.


 

Dacă vrei să pui și tu o cărămidă la Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică, o poți face:

-poți da un SMS cu mesajul SPITAL la 8864, să donezi 4 euro în fiecare lună sau la 8844  și să donezi 2 euro pe lună;

-poți dona o dată sau lunar, direct din contul tău bancar, AICI;  

-poți alege, ca persoană fizică, să direcționezi 2% din impozitul pe venit către Asociația Dăruiește Viața sau, în cazul companiilor, 20% din impozitul pe profit; găsești detalii AICI

Dacă deja ai pus o cărămidă la construirea spitalului, îți mulțumim! 

PE PRO TV PLUS POȚI VEDEA EDIȚII ROMÂNIA, TE IUBESC:




FOTO:


ROMÂNIA TE IUBESC

FACEBOOK UNFINISHED FESTIVAL

FACEBOOK RUKMINI CALLIMACHI

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni