Dr. Cristina Munteanu, medic coordonator de tratament la Clinicile Cris-Smile din București
Igiena orală are legătură directă cu fericirea și cu stima de sine ridicată. O dantura neîngrijită și bolnavă îți afectează starea de bine și, poate duce, pe termen lung, la complicații nebănuite.
De cele mai multe ori, de exemplu, în România, se ajunge la dentist cu boală parodontală în stadiu mediu sau chiar avansat. 8 din 10 români suferă de o formă a parodontitei iar una dintre cauzele parodontozei este lipsa profilaxiei constante și corecte, subiectul acestui articol.
Dacă ne spălăm greșit pe dinți - ceea ce e foarte posibil și studii recente o arată - atunci depunerea tartrului se face într-un ritm accentuat, vor fi afectați dinții, gingiile, vom observa retracții gingivale accentuate, afectarea rădăcinilor și mobilitate accentuată. Bine-cunoscutele neplăceri pe care le simțim atunci când ne spălăm pe dinți, mușcăm dintr-un măr sau bem ceva fierbinte, cunoscute sun denumirea de sensibilitate dentară sunt primul semn ce denotă că nu am acordat destulă atenție acestui aspect esențial - grija. Când disconfortul atinge cote înalte ajungem în cele din urmă la medicul dentist.
“Din păcate, tendința de amâna, de a nu consideră că e important să mergi de la primele semne ale sensibilități la cabinetul stomatologic, e o atitudine ce își are rădăcinile în familie, în copilărie. Există pacienți care nu vin la dentist pentru că nu știu că retractiile gingivale sunt o afecțiune - nu sunt normale odată cu vârsta. Lipsa informațiilor e cea mai mare “afecțiune stomatologică” ne povestește dr. Cristina Munteanu, medic coordontor de tratament la Clinicile Cris-Smile din București. "Dacă s-a ajuns la medicul dentist și pacientul este într-un scenariu ce cuprinde lipsa dinților sau edentatia totală, abia atunci realizează cât de importantă e baza îngrijirii orale - mersul periodic la control, profilaxie - periaj-detartraj și spălatul corect pe dinți, cel cu mișcări longitudinale, cu apă de gură și atât dentară.” continuă medicul dentist.
E important - ca adulți funcționali - să îi ajutăm pe cei mici să transforme igiena orală într-un obicei similar spalatului mâinilor.
Cum definim corect igienă orală?
Igienă orală de acasă cuprinde periaj dentar de cel puțin două ori pe zi, folosirea atei dentare și a apei de gură. Dacă piciul are aparat dentar - îl învățăm să folosescă dușul bucal. Copiii sunt foarte ușor influențabili și, în general, repetă ceea ce văd. Dacă părinții folosesc, la rândul lor, toate cele de mai sus, copilului îi va fi foarte simplu să deprindă un obicei sănătos care îl va transformă într-un adult fericit :).
Igienă orală cuprinde si mersul constant la dentist. În aceeași măsură, e bine ca părinții să aleagă o clinică stomatologică pentru copii unde să meargă cu regularitate - la șase luni - pentru a verifica eventualele modificări dentare. Clinicile au, în general, medici pedodonti, au tratamente și stiluri de tratament adaptate celor mici, mediul e din ce în ce mai prietenos.
Vă dorim succes și cât mai multe zâmbete