Când nu mai iei în seamă problemele de zi cu zi și te uiți cu inima deschisă la cât e de frumoasă, o să descoperi o tară unică! Acela este momentul în care vezi, de fapt, România! Pentru că țara e plină de locuri pe care nu le întâlnești nicăieri altundeva, locuri care îți arată că viața e un cadou! Unic!
Mai jos ai un top cu 10 obiective turistice care nu seamănă cu nimic altceva pe pământ! 10 obiective turistice pe care nu le găsești decât în România!
1.Cimitirul Săpânța – singurul cimitir vesel din lume
E greu de crezut că poți să ieși dintr-un cimitir zâmbind, dar tocmai această experiență ți-o oferă Cimitirul de la Săpânța. Devenit un adevărat muzeu, Cimitirul Vesel datează din anul 1935 și constituie opera artistului, sculptorului, pictorului și poetului popular Ioan Stan Pătraș. Opera sa a fost continuată de ucenicul artistului, Dumitru Pop.
Unicitatea cimitirului este dată de faptul că pe fiecare cruce vopsită în albastru sunt scrise versuri, multe amuzante, care descriu viața, ocupația, uneori și moravurile celui înmormântat.
Cimitirul Vesel de la Săpânța se înscrie între marile valori ale culturii universale, iar la Simpozionul Monumentelor Funerare, care s-a ținut în Statele Unite ale Americii în 1998, a fost clasat primul din Europa și al doilea din lume după cel din Valea Regilor – Egipt.
2.Delta Dunării- o rezervație unică în lume
Delta Dunării se situează pe locul al treilea în lume ca și biodiversitate, după Marea Barieră de Corali și Insulele Galapagos. Mai mult, este considerată cea mai mare zonă de reconstrucție și renaturare ecologică din lume. În labirintul de insule, lacuri și păduri, în mijlocul unor peisaje rupte parcă din altă lume, vizitatorul își găsește liniștea și bucuria. Dintre toate speciile de păsări găsite aici, pelicanul a devenit simbolul Deltei Dunării și este strict protejat, după ce încă din 1955 a fost declarat “monument al naturii.”
3.Cascada 7 izvoare – cascada cu cea mai pură apă din lume
Este un loc în jurul căruia s-au creat numeroase povești, iar apa cascadei din Munții Bucegi a fost considerată miraculoasă și numită “Apa Nemuririi”, “Izvorul Nemuririi” sau “Izvorul Sacru.”
Potrivit specialistilor, apa acestei cascade indică zero bacterii , număr neîntalnit la nicio altă apa din lume. Descoperit în urmă cu 2.000 de ani, legendele locului spun că însusi zeul dacilor, Zamolxe, ar fi baut din această ,,apa vie”.
Ca să ajungi la această cascadă parcurgi un traseu spectaculos și poți admira impresionatele Chei ale Zanoagei și ale Orzei sau pitorescul Lac Scropoasa.
4.Manastirea Voroneț și al ei albastru unic în lume
Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Nordul Moldovei, Voroneț, surprinde nu numai prin arhitectură, ci și prin pictura extraordinară ce a făcut-o celebră în toată lumea. Albastrul unic de pe pereții ei a ajuns subiect de poveste, iar istoricii o consideră a fi cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Renumită peste tot în lume, nuanța de albastru a devenit cunoscută chiar drept Albastru de Voroneț. Este cea mai rezistentă culoare și a făcut față incredibil de bine secolelor ce au trecut peste ea, intemperiilor și renovărilor.
Ce e interesant e că, desi rețeta culorii nu mai este cunoscută de nimeni, tehnica folosită este bine știută. Meșterii au început lucrul la pictură atunci când pereții bisericii nu se uscaseră încă, alegând exact momentul optim când vopselurile vor fi fuzionat cel mai bine cu tencuiala. Mai sunt și alte mănăstiri din Nordul Moldovei care au beneficiat de acest albastru, dar culoarea e cu adevărat vie doar la Voroneț. Și asta pentru că aici meșterii au știut să o aplice pe peretele aflat la un anumit grad de umiditate.
Mănăstirea Voroneț se află la doar 36 de kilometri de Suceava și la nici cinci kilometri de Gura Humorului și este locul unde legenda, credința și realitatea s-au unit într-un mod neobișnuit: primul preot și stareț al Bisericii a fost nimeni altul decât Daniil Sihastrul, un personaj cât se poate de real, descris apoi în literatură.
5.Coloana infinitului - monumentul care vorbeste despre geniul lui Brâncuși
Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit este parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, alături de Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Inaugurată la 27 octombrie 1938, „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, cum a fost denumită inițial, este o capodoperă dedicată eroilor din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului și are o înălțime de 29,35 metri.
Specialiști ai UNESCO spuneau, în 2001, că acest monument este o capodoperă a artei moderne şi o extraordinară operă inginerească.
6.Sighisoara-unica cetate europeană locuită
Citadela Sighisoara a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO încă din 1999, iar prima atestare documentară a acestui loc datează din anul 1280.
Prima impresie pe care ți-o lasă, prin Turnul cu Ceas, prin zidurile medievale și prin casele colorate e aceea că ai fost teleportat într-o poveste desprinsă din Evul Mediu. E greu de crezut, dar Sighișoara, astăzi atât de calmă. e una dintre cetățile în care, cu sute de ani în urmă, femei erau arse pe rug sub acuzația de vrăjitorie, tâlharilor li se tăia mâna, iar oamenii care nu respectau legea erau batjocoriți de către mulțime în Piața Centrală.
7.Castelul Peleș-un edificiu unic în lume
Situat la marginea stațiunii Sinaia, cu peste 250.000 de vizitatori anual, dintre care un procent covârșitor de turisti străini, Castelul Peleș este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. E considerat o bijuterie arhitecturală, cu piese de mobilier unice și e situat în mijlocul unor peisaje care taie răsuflarea.
8.Lacul Sfânta Ana - un loc unic în România, unde oamenii ştiu înaintea meteorologilor când se schimbă vremea
Elevii învață încă de la geografie că lacul situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în apropiere de stațiunea Tușnad, este singurul lac vulcanic din România. Frumusețea sa este recunoscută la nivel european, iar localnicii spun că știu cu precizie dacă vor avea loc schimbări ale vremii, în funcţie de manifestările lacului. Explicațile par ilare, dar au o bază știițifică. Astfel, se spune că dacă emanațiile din fisuri pișcă nasul, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită.
Fenomenul are o explicație științifică pentru că în munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gaze precum bioxidul de carbon sau sulful urcă și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.
9.Transfăgărășan- drum unic in lume
Considerat drept cel mai frumos drum din România, mai este numit și “Drumul printre nori”. Măsoară aproximativ 151 km, face parte din DN 7C și se intersectează cu DN1, lângă comuna Cârțișoara, între Sibiu și Brașov. Transfăgărășan a fost construit între aniii 1970-1974, pe o durată de 4 ani, iar azi le oferă turiștilor peisaje incredibile și obiective greu de uitat.
10.Cascada Bigăr – unică prin modul în care curge apa
Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase cascade din România și e unică prin modul în care curge apa, dar și prin faptul că este pozitionată pe linia Paralelei 45.
Imaginile spectaculoase de la această cascadă au făcut înconjurul lumii, iar presa internațională a inclus-o în topuri ale celor mai frumoase cascade naturale din lume.
Mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Coronini, are apa bogată în calcar și e înconjurată de peisaje superbe.
La fiecare plimbare pe care o faci pentru a vedea aceste locuri minunate poți să îți plătești cazarea, masa și orice vizită folosind cardul Mastercard și poți câștiga o autorulotă și alte premii. Detalii despre promoție afli AICI.
FOTO: SHUTTERSTOCK