România dispune de o varietate de obiective turistice și culturale, iar printre acestea se numără și case și conace vechi care au fost restaurate și transformare în adevărate locații potrivite pentru relaxare.
Casele și conacele boierești care au fost salvate și amenajate pentru a fi utilizate în scop turistic reprezintă una dintre dovezile că patrimoniul cultural românesc este unul foarte valoros și plin de istorie.
Acestea îmbină perfect trecutul cu prezentul, vechiul cu modernul și reprezintă oportunitatea ideală de a te relaxa într-o locație cu semnificație istorică, în condiții potrivite perioadei în care ne aflăm.
Iată o listă a concelor și caselor boierești pe care le poți vizita în România:
FOTO: Conacul Polizu Facebook
Se află în apropierea orașului Hârlău și a reprezentat cândva reședinta de vară a familiei Ghica-Deleni. A fost construit în secolul al XIX-lea și este amplasat pe dealurile Moldovei. Printre personalitățile care i-au trecut pragul se numără Nicolae Iorga, Regina Maria sau Principii Ileana și Nicolae.
După cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost naționalizat. În 2005, Irina Ioana Riscutia obține retrocedarea moșiei, iar un an mai târziu începe restaurarea clădirilor. În prezent, Conacul Polizu reprezintă o destinație turistică de vis, care oferă servicii complete de cazare, inclusiv posibilitatea de a degusta preparate nobile.
FOTO: Conacul lui Maldar Facebook
Se află în localitatea Măldărești (județul Vâlcea), la aproximativ 250 km distanță de București. Acesta reprezintă o veche culă oltenească, unde s-au păstrat neschimbate detaliile de arhitectură din trecut. La origini, culele au fost locuințe boierești fortificate, construite pentru apărarea de invaziile turcești.
Conacul poartă numele unuia dintre căpitanii lui Mihai Viteazul, Tudor Maldar, care a fost capturat de tătari. A scăpat cu viață deoarece s-a îndrăgostit de fiica conducătorului tătar, iar cei doi s-au retras în Măldărești.
Camerele sunt amenajate cu mobilier autentic, covoare tradiționale și alte obiecte care păstrează farmecul de altă dată. În plus, la restaurant sunt pregătite preparate specifice zonei, iar masa se poate servi lângă șemineu.
FOTO: Zabola Estate Facebook
Reprezintă un domeniu care se întinde pe o suprafață de peste 500 de hectare și cuprinde un castel și patru clădiri anexe, dintre care trei funcționează în regim hotelier. Pe domeniu există două lacuri, zone pentru drumeții și călărie, terase în aer liber, pășiuni și păduri.
Castelul Mikes a fost construit în secolul al XV-lea, iar de-a lungul timpului a suferit numeroase schimbări, servind la un moment dat ca școală, apoi ca sanatoriu. Proprietatea, care se află în județul Covasna, a revenit moștenitorilor contelui Mikes care au transformat-o într-o locație perfectă pentru petrecerea unei vacanțe, mai ales că există și posibilitatea plății cu cardul.
Dacă îți dorești să mergi cu familia, ai putea să te gândești și la varianta deplasării cu autorulota pe care o poți câștiga la promoția Mastercard.
FOTO: Domeniul Manasia Facebook
Se află la doar 60 de km de București și reprezintă destinația ideală pentru o plimbare de o zi. Domeniul Manasia datează de pe vremea familiei Cantacuzino, primele atestate istorice despre acest loc apărând în 1650. La mai bine de 140 de ani, moșia este vândută domnitorului Alexandru Ipsilanti, iar 46 de ani mai târziu îi revine principelui Efrem Obrenovici. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, moștenitorii lui Obrenovici vând domeniul lui Ion Hagianoff, un politican bulgar, refugiat în Principatul Românesc din motive politice.
În prezent, după restaurarea conacului și amenjararea întregului domeniu, se pot organiza evenimente private, fără posibilitatea de cazare. În plus, prin rezervare, se poate trăi o experiență culinară desăvârșită, cu preparate impresionante pregătite de chefi de top.
FOTO: Castel Haller Facebook
Se află în Mureș, la 22 km de Târgu Mureș, și este reprezentat de o clădire ridicată în secolul al XVII-lea, care a fost renovată în ultimii ani. În perioada comunistă, locația a fost naționalizată și transformată pe rând în școală, internat și apoi sfat popular, fiind revendicată de familia Haller, apoi vândută familiei Foriș.
Din 2011, castelul funcționează în regim hotelier și dispune de camere cu mobilier de epocă, în multe dintre acestea aflându-se chiar podeaua originală și tavan boltit. În plus, la castelul Haller se află și un restaurant, dar și o cramă, plus un centru de recreere cu apă termală.
FOTO: Conacul Popeci Facebook
Se află în județul Dolj, în comuna Drănic, iar istoria acestuia începe în 1907. Conacul a fost construit la cererea lui N.N. Popp, bancher, agriculor, medaliat la Expoziţia Universala de la Paris în 1900, ca locuință personală a familiei sale. Acțiunea piesei ”Gaițele” a lui Alexandru Kirițescu este plasată în cadrul conacului.
În perioada comunismului, locația a avut de suferit foarte mult, fiind salvată în 2013 datorită restaurării coordonată de familia Popeci, păstrând stilul inițial, unul eclectic francez.
La Conacul Popeci există posibilitatea de cazare, se pot organiza evenimente private, terenul de tenis, piscina și locul de joacă pentru copii completând perfect o locație de vis.
Gallery