• PRO TV
  • Topul castelelor de vizitat din România

Topul castelelor de vizitat din România

Topul castelelor de vizitat din România

România găzduiește locații de poveste, care merită văzute măcar o dată în viață. Printre ele, se numără și castelele, care atrag în fiecare an turiștii din țară, dar și din străinătate.

Poveștile cu regi și regine, cu lupte medievale și comori sunt reale și încă pot fi auzite dacă pășești în interiorul castelelor România. Dacă plănuiești o scurtă vacanță, dar nu te-ai gândit încă la o locație anume, iată câteva dintre cele mai frumoase castele din țară.

Castelul Bran, un loc învăluit în mister

Cu o istorie de peste 600 de ani, Castelul Bran este unul dintre cele mai celebre castele din România, dar și din lume. Popularitatea sa se datorează nu atât evenimentelor istorice la care a fost martor tăcut, ci mai degrabă scriitorului irlandez Bram Stoker, care a scris romanul "Dracula". Se spune că acum 30 de ani, niște turiști americani ar fi călătorit prin Transilvania, iar la vederea castelului Bran, l-au asociat cu cel descris în romanul lui Stoker. 

FOTO: Getty Images

Vestea s-a răspândit rapid, iar Castelul Bran a devenit misterioasa reședință a lui Dracula, deși Vlad Țepeș nu a stat niciodată acolo. Mai târziu, postul de televiziune CNN l-a inclus în topul celor mai frumoase 10 castele medievale  din lume. Branul a fost și reşedinţa favorită a Reginei Maria a României, consoarta regelui Ferdinand I,care a domnit între 1914 şi 1927. 

Castelul Bran este situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov. Prețul biletului diferă, în funcție de vârstă. Astfel, un elev va plăti 10 lei pentru a vizita castelul, un student - 25 de lei, un senior – 35 de lei, iar un adult va plăti 45 de lei.

Castelul Corvinilor, mândria Hunedoarei

De-a lungul istoriei sale, Castelul Corvinilor, numit și Huniazilor, a trecut prin ample proiecte de restaurare, ca să primească aspectul pe care îl cunoaștem astăzi. Lucrări impresioanante au fost realizate la începutul anilor 1800, când a fost transformat, după cum susţin izvoarele istorice, într-un castel cavaleresc înzestrat cu tunuri, poduri mobile și peste 40 de încăperi. La origini, a fost construit în stil gotic, în secolul al XV-lea, de către voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara. 

FOTO: Getty Images

Și de acest castel s-au împletit mai multe legende. Spre exemplu, se spune că fântâna aflată în curte ar avea 30 de metri și că ar fi fost săpată de trei prizonieri turci. Iancu de Hunedoara le-ar fi promis libertatea în schimbul realizării fântânii. Taxa de vizitare a castelului începe de la 7 lei pentru elevi și studenți și ajunge la 31 de lei pentru adulți. 

Și, dacă tot ai ajuns în orașul Hunedoara, mai poți vizita Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena, Catedrala Greco-Catolică, Grădina Zoologică sau gara din Hunedoara, care este una dintre clădirile de referință ale orașului. Ai la dispoziție, de asemenea, o mulțumie de restaurante în jur la care te poți opri după o zi de vizitat orașul. 

Peleş, cel mai vizitat castel al României

Amplasat într-un cadru natural spectaculos, la poalele Bucegilor și cu o arhitectură ieșită din comun, Castelul Peleș atrage anual mii de turiști. Castelul a fost construit la iniţiativa Regelui Carol I. Aici, în anul 1893, s-a născut Carol al II-lea al României, tatăl Regelui Mihai I. A fost primul palat complet electrificat din Europa. 

FOTO: Getty Images

Construcția a avut dotări foarte moderne pentru epoca respectivă: încălzire centrală, lift interior şi chiar aspirator. Mulți ani, Castelul Peleș a fost reședința de vară a regilor României. Abia în anul 1953, castelul a devenit Muzeu Naţional, deschis publicului larg. A fost restituit familiei regale în 2007, dar continuă să fie administrat de statul român. În interior poți descoperi colecţii preţioase de ceramică, tablouri, arme europene şi orientale, tapiserie şi covoare, mobilier de artă, bibliotecă regală cu cărți vechi și rare.  

Castelul Peleș este situate în Sinaia, iar pentru a-l vizita, taxa începe de la 7, 5 lei pentru elevi și studenți și 30 de lei pentru adulți, pentru expoziția de bază. 

Cantacuzino, castelul cu priveliște spre Munții Bucegi

Situat la poalele muntelui Zamora, Castelul ridicat din piatră și cărămidă, în stil neoromânesc, a aparținut la origini familiei Cantacuzino, fiind printre cei mai bogați oameni ai vremii. Lucrările au început în anul 1901 și au fost efectuate timp de 10 ani. Ceea ce atrage vizitatorii este amplasarea sa uimitoare. Din curtea castelui ți se arată o panoramă superbă asupra Bucegilor, cu Crucea Caraiman și o parte din stațiunea Bușteni. 

FOTO: Shutterstock

O altă atracție sunt fântânile arteziene și grota peste care curge apă, ca o cascadă. În prezent, este folosit ca muzeu, dar și ca local pentru desfășurarea unor evenimente culturale, concerte și chiar nunți. Castelul mai are un restaurant,cu terasa, unde poți servi masa admirând peisaje de poveste. În funcție de pachetul de vizitare pe care îl alegi, prețurile încep de la 8 lei și ajung la 40 de lei. Plata se poate realiza și cu cardul bancar Mastercard

Castelul Sturdza, o bijuterie a Moldovei

Construcția ridicată de către Gherghe Sturdza, nepotul domnitorului Mihail Sturdza, la Miclăuşeni, județul Iași, poartă amprenta anilor 1900. Plimbându-te prin el, îți poți imagina cum se desfășurau odinioară seratele culturale, cu personalități de rangul lui Eminescu. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost devastat de soldaţii ruşi, fiind distrusă o mare parte din colecţia de peste 60.000 de cărţi valoroase. 

FOTO: Shutterstock

De-a lungul istoriei, clădirea a fost spital, mănăstire de maici, depozit de arme și orfelinat. În anul 2004, au început ample lucrări de restaurare, cu bani de la Banca Mondială, iar în prezent castelul pune la dispoziția turiștilor și opțiunea de cazare. Castelul mai dispune de un restaurant, o grădină de vară, o sală de conferințe și o sală de sport. Prețul unui bilet este 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari și 15 lei pentru adulți. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni