ß
  • PRO TV
  • (P) Știi cum să vorbești cu copilul tău despre bani?

(P) Știi cum să vorbești cu copilul tău despre bani?

(P) Știi cum să vorbești cu copilul tău despre bani?

Mulți părinți evită să vorbească cu copiii lor despre bani, nu vor să îi împovăreze sau poate efectiv nu știu cum să abordeze subiectul banilor. O relație deschisă părinte – copil are multe avantaje și este esențială pentru dezvoltarea bună și multilaterală a copilului.

Tema banilor însă nu trebuie să fie chiar așa de dificilă și cu siguranță nu ar trebui să fie una tabu. Iată câteva idei despre cum să vorbești cu copilul tău despre bani și cum să abordezi subiectele:

  • Include copilul tău în discuțiile despre bani de la o vârstă fragedă: copiii nu conștientizează că costă bani să locuiești într-o casă/apartament, că trebuie achitate facturi ca să fie apă, căldură și electricitate în casă. Explică copilului tău ce sunt facturile, când trebuie plătite și ce se întâmplă dacă nu sunt plătite. Arată-i cum împarți venitul lunar între facturi și celelalte cheltuieli ale casei.
  • Lasă-l să pună întrebări: copilul trebuie să simtă că este în regulă, ba chiar să fie încurajat să pună întrebări și să primească răspunsuri concrete și adevărate.
  • Oferă-i o înțelegere generală asupra conceptelor și termenilor financiari: este important ca copilul tău să știe ce funcție joacă banii în societate. Este cu adevărat îngrijorător că o disciplină atât de esențială precum educația financiară absentează în școlile române, devenind astfel încă un subiect de care trebuie să se ocupe în totalitate părintele. Explică copilului tău termeni precum bancă, card de debit/credit, salariu, economie, credit bancar, credite nebancare, dobândă, rată lunară. Poți inclusiv să intri pe pagina unei bănci sau a unui creditor precum ViaConto și să studiați împreună conținutul website-ului.
  • Vorbește-i pe limba lui: recitarea definițiilor de pe net nu o să fie de mare ajutor. Pentru ca copilul tău să înțeleagă cu adevărat termenii financiari, ilustrează totul cu exemple din lumea lui.
  • Încercă să îl înveți valoarea banilor: de exemplu, spune-i cât costă o cutie de lapte, cât costă o jucărie, cât costă o pereche de pantofi. De asemenea, nu uita să fi sincer cu privire la propria gestionare a banilor. Dacă copilul tău își dorește ceva, dar nu îți poți permite, nu încerca să îi distragi atenția cu ceva mai ieftin, fii sincer și explică-i de ce nu este posibil.
  • Oferă-i bani de buzunar și arată-i cum să îi folosească: ca părinte nu trebuie să te comporți întotdeauna ca o bancă. Lasă copilul să-și cumpere singur unele lucruri pe care și le dorește. Poate de ceva vreme te roagă să îi cumperi o jucărie sau un joc anume, însă e destul de scump și nu îți poți permite. Este ocazia perfectă sa-l înveți să economisească, iar când strânge destui își poate cumpăra jucăria din proprii bănuți! Astfel copilul o să și prețuiască jucăria respectivă mult mai mult și o să aibă mai multă grijă de ea, tocmai pentru că a făcut “sacrificii” ca să fie a lui.
  • Nu evita subiectele dificile: arată-i copilul tău ce ai face într-o situație dificilă, povestește-i despre experiențele tale cu banii de-a lungul vieții, astfel încât să crească independent și încrezător în propriile abilități de a-și gestiona bugetul.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni