ß
Veșmintele preoților sunt un lung șir de semnificații, simboluri ce amintesc despre viața Mântuitorului și despre lupta Sa în viața pământească, de a mântui pe cei păcătoși. Probabil ați observat că în cultul creștin ortodox veșmintele sunt o bogăție de culoare și detalii în mod special aurii. În spatele acestora sunt explicații multiple.
Ne îndreptăm puțin atenția și spre cei care creează astfel de veșminte. Crilovic - producator de vesminte bisericesti, vasluian, este unul din cei puțini rămași care creează astfel de seturi, integral. Fie că vorbim despre cele preoțești sau de cele arhierești, veșmintele sunt fie țesute, fie brodate. Pot fi executate în detaliu cu icoana dorită, în culorile dorite.
Cum sunt create veșmintele pentru preoți
Cu un catalog de produse online, cei care ajung la Crilovic au acest punct de plecare. Cer însă anumite detalii schimbate, ca o amprentă personală pe care o pun pe setul în cauză. În spatele acestor comenzi stă un atelier dotat ca la carte și oameni pregătiți, ce dețin cunoștințe de design vestimentar, dar știu și ce rigori sunt aplicate în ceea ce privește costumația feţelor bisericești.
Aproape orice obiect din biserică este necesar pentru săvârșirea cultului. Selecțiile de materiale sunt unele riguroase, materialele sunt de calitate - să ne gândim că din rațiuni practice cel care le poartă trebuie să se simtă bine pe parcursul orelor cât le îmbracă.
Din punct de vedere al clericilor, astfel de obiecte vestimentare sunt, de fapt, un soi de jertfă adusă divinității. Contrar aparențelor, acestea sunt frumoase, deosebite, însă nu sunt motiv de mândrie sau opulență.
Cei care execută astfel de comenzi urmează chiar și o perioadă de post și rugăciune, mai ales dacă ceea ce urmează să coase și să brodeze va ajunge să fie acoperământ pentru moaște. De asemenea, înainte de a fi purtate, astfel de veșminte sunt sfințite și se supun unui ritual scurt, însă intens realizat de însuși purtătorul acestor ținute.
Culorile nu sunt alese la întâmplare
Fiecare sărbătoare de peste an are o corespondență cromatică și de acest lucru țin cont toți. Există însă o paletă restrânsă, de 6 culori liturgice, de la alb la verde, purpuriu, roșu, albastru și auriu. Negrul este exclusiv păstrat pentru perioada pre pascală, ca semn de doliu, însă atenție, nu va fi alegerea preoților când trebuie să oficieze vreo înmormântare.
Predomină de asemenea detalii aurii în mod special și cele cu franjuri sau detalii ce țin de natură. Alegerile sunt însă notă personală. Crilovic spre exemplu mizează în mod special pe brodarea icoanelor, iar în completare apar detalii cromatice și nu numai precum semnul crucii, viţa de vie sau frunzele.
De ce acestea sunt realizate în set
Veșmintele sunt un tot unitar, așadar cel mai adesea trebuie să fie în set. Crilovic plusează și creează implicit seturi pentru sfintele vase. Costurile sunt însă mai avantajoase astfel.
Veșmintele preoților sunt un liant al tradiției creștine. Acestea sunt prevăzute ca specificație în regulamentul emis de Sfântul Sinod. Nu sunt un moft, ci o obligație absolută pentru orice preot. Atât timp cât va exista această lege, vor exista și producători precum Crilovic. Ori acest brand este activ pe piața de profil din 1982.