Achiziția unui șemineu electric este printre puținele soluții care te pot apropia de senzația autentică și atmosfera idilică redate de un semineu lemne, mai ales în cazul celor care locuiesc într-un apartament la bloc, unde, ar fi imposibilă instalarea versiunii clasice.
La bază, un obiect de decor, șemineul electric poate oferi și acel plus de căldură necesar unei încăperi de până la 40mp, completând cu linii clasice, romantice sau minimaliste, povestea de amenajare a living-ului tău.
Pe bună dreptate, cat consuma un semineu electric este una dintre cele mai des întâlnite întrebări de pe buzele fiecărei persoane care se interesează despre oportunitatea și eficiența unei astfel de soluții inedite. În acest sens, am cerut și părerea celor de la PEFOC, specialiști cu peste două decenii de activitate în domeniul termicelor neconvenționale din România. Răspunsurile primite au fost extrem de interesante și surprinzătoare în același timp, mai ales din punct de vedere al costurilor mici de întreținere, având în vedere existența acelui mit printre clienți, cum că, o astfel de soluție ar fi mare consumatoare de energie electrică.
Cele mai recente modele de șemineu electric sunt prevăzute să consume cât mai puțină electricitate, grație dezvoltărilor constante din domeniu și al tehnologiilor tot mai avansate de funcționare. Acest tip de focar folosește tehnologia 3D, fiind dotat cu un ecran LED special, cu afișare luminoasă, responsabil de efectul de flacără autentică. Este accesibil ca preț, mobil și compact, se montează rapid și, poate cel mai important aspect, nu are nevoie de cos de fum. Șemineele electrice se pot folosi în două moduri - decorativ sau funcțional, pentru fiecare dintre ele existând costuri diferite de întreținere. Și tocmai pentru că diferența de utilizare influențează în mod direct consumul, în rândurile de mai jos, ți-am pregătit un calcul comparativ pentru ambele situații de utilizare.
Consumul cu efect de flacără (fără funcția de încălzire)
Consumul, în cazul în care vorbim doar de afișare LED, este uimitor de scăzut! Cu 1 leu pe lună, nu exista niciun alt obiect decorativ sau dispozitiv, mai economic decât un șemineu electric. La un preț al energiei de 0.35 - 50 lei/kW și cu un consum de 10W/h, dacă l-ai folosi în fiecare seară, timp de 4 ore, șemineul tău electric ar cheltui lunar 1200 W, adică mai puțin decât te-ar costa un singur bec economic.
Consumul cu funcția de încălzire activă
Procedeul prin care un șemineu electric realizează încălzirea este unul foarte simplu. Acesta funcționează precum o aerotermă sau uscător de păr, cu un ventilator care împinge aerul cald în cameră prin lamelele metalice ale dispozitivului. Însă, dacă în modul simplu, cu efect de flacără, consumul era aproape inexistent, în cazul încălzirii, calculele se schimbă exponențial.
În ciuda randamentului extrem de ridicat, specialiștii de la PEFOC ne-au explicat că șemineul electric, nici măcar nu este conceput și proiectat ca sursă principală de încălzire. Asta tocmai din cauză că, prin consumul de energie electrică, cel puțin deocamdată, nu este posibilă tehnologic producerea ieftină a căldurii. La o putere medie de 1500 W/h, înseamnă că, în 2 ore de funcționare continuă cu funcția de încălzire pornită, ai consuma undeva la 90 kW pe lună, ceea ce ar însemna un efort financiar lunar de aproximativ 40 de lei.
În concluzie, un șemineu electric, ca oricare alt dispozitiv termic, are avantajele și dezavantajele sale, valori energetice și randament diferit, în funcție de preferințe diferite. Așadar, intră în contact cu specialiștii PEFOC dacă vrei mai multe detalii și hint-uri despre cum poate deveni șemineul electric, o soluție utilă atunci când este folosit inteligent.