Uneori pare că îmbracă haine mai puțin plăcute, dar dincolo de orice, România rămâne frumoasă! Cu adevărat frumoasă! Iar satele păstrează cel mai bine sufletul româneasc! Pentru că acolo, în localitățile mici, pline de oameni cu inimă mare, s-a născut veșnicia! Și nu doar pentru Lucian Blaga!
Aproape fiecare sat românesc are acel ceva pe care tu îl poți descoperi! Există însă locuri unde nici măcar nu trebuie să cauți frumusețea și sufletul autentic! Pentru că le găsești în tot și în toate!
1.Viscri
A devenit aproape clișeu îndemnul de a vizita satul unde moștenitorul coroanei britanice a cumpărat acum 12 ani o casă! Există însă un motiv pentru care clișeele devin clișee: Viscri e o experiență. Fie că alegi să admiri casele sale săsești, colorate vesel și ornate cu basoreliefuri, fie că vizitezi Biserica Fortificată intrată în Patrimoniul UNESCO sau dacă pur și simplu te bucuri de bucatele tradiționale, în Viscri descoperi România frumoasă! În plus, satul este cunoscut şi pentru şosetele croşetate din vechi pulovere de lână, dar şi pentru delicioasa supă de găină cu tăieţei, pâinea pe vatră şi dulceţurile tradiționale. De fapt, în localitatea brașoveană, se produce cea mai scumpă dulceață din lume: costă 365 de Euro borcanul, are un ambalaj aparte, niciun pic de conservanți și conține fructe de pădure culese din flora sălbatică din Ardeal.
2. Ciocănești
Casele din Ciocănești, sat aflat pe valea Bistriței, spun o istorie și fac din localitate o poveste unică în țară. Mai precis, sunt ornate cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, catrintele și cămășile din portul popular al românilor și poartă numele de case încondeiate! Prima casă zugrăvită cu motive tradiționale poate să fie și vizitată: este Casa Muzeu Leonida Ţăran.
3.Fundata
La o altitudine de 1.304 metri, Fundata este cea mai înaltă localitate din tara. Situată în județul Brașov, mai e numită și satul de pe acoperișul României, iar peisajele o situează la înălțime. Panorama e una spectaculoasă, iar Fundata este unul dintre cele 13 sate din Romania care au declarat statutul de sat de interes turistic sau sat turistic. În plus, este aproape de Lacul Vidraru, Pestera si Cheile Dambovicioara și Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial.
4.Richiș
Este considerat „satul global”, pentru că, pe lângă români și câteva familii de sași, la Richiș trăiesc zeci de nemți, francezi, olandezi, italieni, elvețieni, lituanieni și americani. Casele săsești sunt recondiționate, locurile sunt splendide, mâncarea tradițioanlă gustoasă și sănătoasă, cu legume din grădină, iar ”turismul verde”, care implică să te bucuri de natură și de drumeții, e la el acasă. Acasă în România.
5.Rîmetea
Legenda spune că, în acest sat transilvănean, soarele răsare de două ori, iar satul e… prea frumos. În plus, este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.
La Rîmetea trebuie neapărat să ajungi dacă îţi place să faci escaladă şi iubești sporturile aeronautice. Datorită felului în care e aşezată, Rîmetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii. In plus, poţi vizita în zonă şi Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sec. al XIII-lea pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.
6. Şirnea e un sat din Braşov aflat la o altitudine de aproape 1.400 de metri și declarat, în 1960, primul sat turistic din România. În această zonă poți vizita lăcaşuri de cult, Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei, Peştera şi Cheile Dâmbovicioara.
7. Moieciu
Localitatea din Țara Bârsei e ideală pentru cei care vor să se relaxeze și să se bucure de peisaje superbe, dar și pentru cei care vor să viziteze zone minunate. Satul e apropiat de obiective turistice extrem de importante precum Castelul Bran, Parcul Natural Bucegi, Peștera Liliecilor, vârful La Om și Biserica Adormirea Maicii Domnului.
8.Sfântu Gheorghe
Satul din Delta Dunării este, de fapt, locul in care Dunarea se întâlnește cu Marea Neagră. E un pământ extem de frumos ce pare a fi uitat de civilizatie, lipsit de mașini, claxoane și de problemele urbane. Are plaje liniștite și ofera ocazia de a admira unul dintre cele mai frumoase apusuri din toata lumea.
9. Pleşa
În Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se află unul dintre cele mai liniştite sate, cu peisaje rupte parcă din fotografii . Locuitorii sunt de origine poloneză – polonezii care au ajuns aici în urmă cu 180 de ani, după ce au fugit de inundaţiile din Ucraina. Dacă te duci prin aceste locuri, respiri frumusețea incontestabilă a României, dar descoperi şi câte ceva din cultura, gastronomia şi tradiţiile poloneze.
10. Tohani
Pierdut între plantaţiile de viţă de vie, pe locul unei foste mări, se află satul prahovean Tohani, o localitate micuţă cunoscută pentru vinurile locale precum Pinot Noir, Chardonnay, Merlot sau Cabernet Sauvignon. În plus, aici există o zonă unde se dezvoltă specii rare şi foarte rare de plante, păsări şi chiar fluturi.
La fiecare plimbare în aceste sate poți să îți plătești cazarea, masa și orice vizită folosind cardul Mastercard și poți câștiga o autorulotă și alte premii. Detalii despre promoție afli
AICI.
FOTO: Shutterstock/
Facebook Richiș