ß
  • PRO TV
  • Cele mai spectaculoase cascade din România

Cele mai spectaculoase cascade din România

Cele mai spectaculoase cascade din România

România merită vizitată deoarece are multe de oferit celor care au răbdare să o descopere. Peisajele spectaculoase sunt greu de descris în cuvinte și oferă adevărate bucurii vizuale turiștilor. 

România pitorească este frumoasă și îi răsplătește pe toți cei care decid să călătorească pe întinsul său. 

Pasionații de călătorii și drumeții în natură se pot bucura de trasee montane prin păduri adânci și încărcate de mister, la finalul cărora pot descoperi cascade incredibil de frumoase și spectaculoase. 

Unele dintre aceste căderi de apă surprinzătoare nu i-au lăsat indiferenți nici pe străinii care au avut ocazia să ne treacă pragul și să le admire. Cascada Bigăr, de exemplu, este inclusă în topul celor mai impresionante cascade din lume.Iată mai jos care sunt unele dintre cele mai spectaculoase cascade din România. 

Cascada Bigăr, în topul celor mai spectaculoase cascade din România

FOTO: Shutterstock

Acoperită cu mușchi și formată din apele limpezi ale izbucului Bigăr, un afluent al Minișului, Cascada Bigăr este unică în lume. Aceasta se află pe Cheile Minișului, în Parcu Național Cheile Nerei  - Beușnița, și a fost clasată pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume de către The World Geography, în anul 2013. 

Din București până la Cascada Bigăr sunt aproape 452 de kilometri, iar accesul este destul de facil, având în vedere că această comoară a naturii se află la doar câțiva metri de șoseaua principală.

Cascada rotunjită are aproape 8 metri înălțime și se întinde peste un covor de mușchi. Impresionant este și faptul că, spre deosebire de alte cascade zgomotoase și mai înalte, Bigăr se prelinge peste vârful stâncilor rotunjite, printre mușchi și licheni, creând astfel o atmosferă relaxantă pentru cei care decid să o viziteze. 

Cascada Cailor, spectacol natural pe versantul nordic al Munților Rodnei 

FOTO: Agerpres

În apropiere de Borșa, pe versanul nordic al Munților Rodnei, turiștii pot descoperi frumoasa Cascadă a Cailor. 

Traseul către Cascada Cailor se poate face pe jos din Borșa, dar și cu telescaunul direct din stațiunea Borșa. În cazul în care îți dorești să admiri priveliștea de sus, nu ezita să îți cumperi bilet. Telescaunul din Borșa funcționează zilnic pe perioada verii, biletele pot fi achiziționate atât cash, cât și prin plata cu cardul, iar ultima coborâre fiind la ora 17:45.  

Indiferent cum alegi să ajungi la Cascada Cailor, la destinație te așteaptă un adevărat spectacol al naturii. Situată la 1.300 metri altitudine, cascada are o cădere de apă de 90 de metri. Apa rezultată în urma topirii zăpezii și a ploilor se acumulează într-un circ glaciar, iar apoi se varsă peste un abrupt calcaros, numit Podul Cailor. Dacă te hotărăști să mergi acolo, poate o faci la volanul viitoarei tale autorulote, pe care o poți câștiga la promoția Mastercard.

Cascada Bâlea, una dintre cele mai înalte cascade din România 

FOTO: Shutterstock

Considerată și cea mai mare cascadă în trepte din România, Bâlea este situată în Munții Făgăraș, între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1.200 de metri altitudine. 

Dacă ai în plan să vizitezi Cascada Bâlea, trebuie să mergi cu mașina pe Transfăgărășan, având ca destinație Cabana Bâlea Cascadă. De aici, pornești pe un traseu turistic cu o porțiune unde te poți plimba în voie, dar și cu o zonă care presupune cățărarea pe stânci. În funcție de rezistență, întreaga drumeție poate dura între 30 de minute și o oră.

Cascada își schimbă cromatica în funcție de anotimp: vara te surprinde cu un verde unic și este încadrată de vegetație în culorii vii și vesele, în timp ce iarna, natura se îmbrăca în alb, iar cascada pare că se grăbește să ajungă la poalele muntelui. 

Cascada Duruitoarea, un veritabil monument al naturii

FOTO: Agerpres

În Masivul Ceahlău, la o altitudine de 1 270 de metri, se găsește Cascada Duruitoare, un monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național. 

Turiștii pot ajunge la Cascada Duruitoarea prin trei trasee turistice marcate, cu start din Stațiunea Durău. În aproximativ două ore, pasionații de drumeții se vor bucura de o priveliște unică. Cascada are o cădere de apă de aproximativ 25 de metri, iar frumusețea ei provine, printre altele, de faptul că este despărțită de un prag în două părți distincte. 

Cascada a primit numele de Duruitoarea datorită sunetului produs de apele sale reci. Vuietul asurzitor se aude de la mare distanță, iar în zilele ploioase, atunci când debitul pârâului Rupturii este crescut, este chiar mai puternic. 

Cascada Vălul Miresei, minunea din Munții Apuseni 

FOTO: Shutterstock

Cea mai frumoasă cascadă din Transilvania se află la doar 68 de kilometri de Cluj, în inima Munților Apuseni. 

Cunoscută și sub numele de Răchițele, de la numele satului aflat în apropiere, Cascada Vălul Miresei are o cădere de apă de peste 30 de metri. În timpul iernii, cascada se numără printre destinațiile preferate ale alpiniștilor, deoarece peretele stâncos aflat în jurul său îngheață și poate fi escaladat. 

Dacă alegi să mergi cu mașina până în apropierea cascadei, accesul este unul facil deoarece drumul este asfaltat până la aproximativ un kilometru distanță de Vălul Miresei. Din satul Răchițele până la cascadă ai de parcurs cinci kilometri, iar de la Cluj, mai puțin de 70 de kilometri.

Legenda spune că o mireasă a căzut de pe stâncile Munților Bihor, iar voalul său i-a rămas agățat pe versant. Nuntașii au plâns dispariția tinerei fetei și astfel s-a format cascada. 

Fotografii: Shutterstock/Agerpres

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni