ß
Infectările cu noul coronavirus au depășit 26 de milioane de cazuri în lume, iar cercetătorii nu au reșit să afle răspunsul la întrebarea dacă ne imunizăm după ce ne vindecăm de Covid-19.
Un nou studiu, dat publicității în Islanda, a scos la iveală că anticorpii dezvoltați în urma vindecării de Covid-19 rămân în organismul celor tratați cel puțin 4 luni de la infectare. Oamenii de știință nu știu, însă, dacă în această perioadă foștii pacienți mai pot dezvolta boala sau nu.
„Ceea ce nu știm este, de fapt, întrebarea de un milion de dolari: reflectă acești anticorpi imunitatea împotriva acestui virus și inhibarea lui? Doar pentru că vedeți anticorpi care sunt produși, asta nu înseamnă că acei anticorpi vor acționa specific împotriva virusului”, a declarat Jason Kindrachuk, asistent universitar în microbiologie medicală și boli infecțioase la Universitatea Manitoba din Winnipeg. Kindrachuk nu a participat la studiu, însă l-a parcurs după ce a fost publicat în New England Journal of Medicine.
Cercetarea, realizată de medicii islandezi, s-a bazat pe mai bine de 30.000 de probe de sânge ale unor oameni confirmați sau expuși la infecția cu coronavirus. Conform dr. Kári Stefánsson, nu toți foștii bolnavi de Covid-19 dezvoltă anticorpi. Mai mult, nivelul lor este ridicat în primele două luni de la infectare și scade în următoarele două luni.
Studiul a relevat că nivelul de anticorpi este mai mare în cazul pacienților în vârstă și al celor cu afecțiuni severe. Femeile și fumătorii dezvoltă mai puțini anticorpi decât bărbații și persoanele care nu fumează.
Fotografii: Shutterstock
Vezi și VIDEO: Cât de repede s-ar încheia pandemia de coronavirus dacă ar fi descoperit vaccinul?
Gallery