ß
  • PRO TV
  • Crame din România unde poți degusta vinuri tradiționale

Crame din România unde poți degusta vinuri tradiționale

Crame din România unde poți degusta vinuri tradiționale

Dacă „vinul este dovada că Dumnezeu ne iubește”, atunci cramele unde poți să deguști din măreția strugurilor scăldați în soare sunt tot ce are mai bun turismul unei țări.

Iar România are podgorii de soi, vechi și noi, unde se maturează vinuri care fac impresie la concursurile mondiale de profil. Fie că ești connaiseur sau novice într-ale vinului și pairing-ului de vin, o vizită de degustare la una dintre cramele românești de tradiție sau mai recente ți-ar putea îmbogăți „cultural” concediul. Iată cele mai apreciate crame din România pentru degustări de vinuri!

Crama Știrbey


FOTO: Crama Știrbey Facebook

Când spui tradiție în producerea vinului te gândești automat la vechea familie princiară Știrbey. De peste 300 de ani, pe domeniul viticol de la Drăgășani se face vin de cea mai bună calitate, recunoscut internațional. Tradiția a fost preluată de baroneasa Ileana Kripp (Costinescu), nepoata prințesei Maria Știrbey, și de soțul ei, baronul Jakob Kripp.  

Pentru un degustător avizat, crama Știrbey este locul ideal de întâlnire cu vinurile tradiționale, din soiuri pure. Crama din inima Drăgășanilor primește oaspeți pentru vizitare și degustare de vinuri pentru grupuri mai mari de 5 persoane. Un tur de cramă, care include o trecere în revistă a istoriei podgoriei, și degustarea a 5 vinuri diferite, costă 75 de lei de persoană. În ciuda atașamentului față de tradiție, gazdele acceptă și metode moderne de plată a serviciilor oferite, cum e cea cu cardul bancar.

Crama Basilescu


FOTO: Crama Basilescu Facebook

Pe dealurile Urlațiului de azi (Prahova), în perioada interbelică, s-a născut o frumoasă poveste, care dăinuie și azi. Totul a început cu viziunea unui om, Nicolae Basilescu, cel mai longeviv decan al Facultății de Drept din București. El a cumpărat, cu bani de împrumut, fosta fabrică de bere din Bucureștii Noi pentru a o transforma în Fabrica de Șampanie Naturală. Strugurii copți la Urlați au făcut impresie la Reims (Franța) și a determinat Maison de Champaigne St. Marceaux & Co să-și asocieze numele cu Crama Basilescu pentru șampania produsă de aceasta. Însă, după cel de-al Doilea Război Mondial, toate terenurile și proprietățile familiei Basilescu au fost confiscate de regimul comunist.

Din fericire, după anul 2003, moștenitorii familiei au început recuperarea posesiunilor deținute de Nicolae și Aristide Basilescu (fiul), pentru ca azi soiurile românești cele mai refinate și distinse să se regăsească în oferta noii crame Basilescu. Un tur de cramă și o ședință de degustare costă între 50 și 80 de lei de persoană, însă vizitatorii au la dispoziție și locuri de cazare și posibilitatea de a servi orice masă a zilei în Casa din Vie, o pensiune aflată pe domeniul viticol de la Urlați. 

Dacă drumurile te poartă într-acolo, poate ți-ar prinde bine o autorulotă, pe care o poți câștiga la promoția Mastercard.

Crama Budureasca


FOTO: Crama Budureasca Facebook

Rămânem în Prahova, căci e patria vinului, unde descoperim Crama Budureasca, un paradis verde înnobilat cu ciorchini multicolori care se întinde pe 300 de hectare. Și aici se face vin de sute de ani, însă crama este ridicată recent, fiind azi una dintre cele mai mari și mai moderne stabilimente de acest tip din România. Budureasca se află printre cramele medaliate internațional cu soiuri de prestigiu precum Tămâioasă Românească 2016 sec (aur la Decanter World Wine Awards) și Chardonnay 2016 sec (aur la Mondial de Bruxelles).

Mai mult ca sigur le puteți degusta, la pachet cu turul cramei, pentru 65-75 de lei de persoană. 

Crama Avincis


FOTO: Crama Avincis Facebook

Vinul dezleagă multe limbi, iar la un pahar de soi poți afla, de la orice localnic din Drăgășani, povestea impresionantă a podgoriei familiei Râmniceanu. Iancu Râmniceanu, pe atunci ofițer în Armata română, și soția lui, Maria, au cumpărat la Drăgășani un conac în stil neoromânesc, cu tot cu viile sale. Era 1927, iar cei doi au început să facă vin, inspirați de succesul vinurilor albe de Drăgășani, repurtat la sfârșitul secolului XIX.

80 de ani mai târziu, strănepoata lor, Cristiana, și soțul ei, Valeriu Stoica, au preluat domeniul și au continuat tradiția. La Avincis se cultivă soiuri cu tradiție (Tămâioasă Românească, Crâmpoșie Selecțioantă, Negru de Drăgășani), dar și soiuri mai noi, precum Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Muscat Ottonel și Pinot Noir.

Crama poate fi vizitată în baza unei rezervări prealabile, cu cel puțin o săptămână înainte. Un tur complet al domeniului și o degustare de vinuri costă între 45 și 60 de lei, iar cei care vor să se bucure mai mult de liniștea dintre vii, pot rămâne peste noapte în Vila Dobrușa.

Crama Rasova


FOTO: Crama Rasova Facebook

Cei care merg la mare pe Autostrada Soarelui ar putea găsi nimerit să facă o escală la viile podgoriei Rasova. Accesul din autostradă e simplu și se face la nodul rutier de la Cernavodă. Odată ajunși aici veți decoperi poate cea mai modernă cramă din România, care cinstește cum se cuvine una dintre cele mai tinere plantații viticole de la noi. Pe 50 de hectare de vie, proprietarii podgoriei cresc soiuri consacrate precum Muscat Ottonel, Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească (vinuri albe) Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah și Merlot (vinuri roșii).

Crama primește oaspeți pentru tururi și degustări (minimum 4 persoane), în schimbul a 60 de lei de persoană. Dacă vrei mai mult – un tur de cramă, o degustare de 6 vinuri și platou cu brânzeturi și mezeluri locale – atunci prețul ajunge la 120 de lei.

Prin orice zonă a țării te-ar purta pașii, găsești oricând deschis la una dintre cramele care storc tot ce e mai bun din strugurii românești. Merită să faci un popas, chiar și dacă ești doar în trecere. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni