ß
  • PRO TV
  • Orașele din România cu cele mai spectaculoase centre istorice

Orașele din România cu cele mai spectaculoase centre istorice

Orașele din România cu cele mai spectaculoase centre istorice

Zonele istorice sunt o carte de vizită pentru orașele lumii, însă nu toate administrațiile locale au știut să-și pună în valoare trecutul. În România, centrele istorice atrag cei mai mulți turiști, datorită modului în care au fost conservate clădirile și piațetele vechi de sute de ani.

Cetățile transilvane au ajuns pe harta turistică a lumii datorită parfumului lor aparte, conferit de zidurile, turnurile și clădirile emblematice pentru perioada în care au fost ridicate. Notorietatea de care se bucură în străinătate orașele din Transilvania se datorează, în mare parte, modului inteligent în care toate aceste valori ale trecutului au fost conservate. 

Iată orașele din România cu cele mai spectaculoase centre istorice!

Sibiu



Declarat Capitală Europeană a Culturii în 2007, orașul Sibiu s-a trezit cu un aflux impresionant de turiști străini. Renumele său a depășit cu mult granițele Europei, pentru clădirile sale impresionante, pasajele pietonale care și-au păstrat patina timpului și evenimentele culturale de prim rang. După 2007, Sibiul a fost redescoperit și de români, care îl vizitează în fiecare an în număr tot mai mare. Principalul element de atracție al orașului este Piața Mare, care azi găzduiește cele mai multe concerte în aer liber, evenimente culturale și tradiționalele târguri de Paște și Crăciun.

Un turist mai puțin obișnuit cu aceste locuri ar fi uimit să afle că, în perioada medievală, centrul orașului găzduia tot târguri, demonstrații și festivaluri. Mai târziu (secolul XVIII), centrul pieței era dominat de o „cușcă a nebunilor”, unde erau închiși toți răufăcătorii. 

Atestat documentar încă de la 1191, orașul Sibiu păstrează încă o serie de dovezi ale acelor vremuri. Centrul istoric al orașului n-ar fi nimic fără clădirile sale emblematice, care poartă și azi numele primilor proprietari: Casa Weidner, Casa Hecht, Casa Lutsch, Cara Haller, dar și celebrul Palat Brukenthal.

Brașov



Centrul istoric al Brașovului este o invitație la promenadă. De-a lungul anilor, grija constantă cu care a fost întreținut acest loc emblematic pentru locuitorii orașului de la poalele Tâmpei s-a tradus în venituri considerabile din turism. Centrul orașului este locul ideal în care să iei masa de prânz sau cina, înconjurat de atâta istorie. Fără a fi exhaustiv, orice ghid turistic din Brașov îți va recomanda să vizitezi Turnul Negru, Turnul Alb, Bastionul Graft, Bastionul Țesătorilor, Poarta Schei și Poarta Ecaterina, strada Sforii (cea mai îngustă stradă din Europa), dar mai ales Biserica Neagră.

Cel mai reprezentativ monument gotic din România, care adăpostește o colecție impresionantă de covoare orientale și câteva orgi monumentale, poate fi vizitat tot timpul anului. Vara, biserica se bazează pe elevii de liceu din oraș, care fac pe ghizii în cadrul proiectului „Ghizii voluntari din Biserica Neagră”.

Și dacă tot am vorbit de mâncare, nu pleca din Brașov fără să iei masa în buricul târgului, la una dintre terasele restaurantelor de aici! Sfatul nostru: lasă mâncarea italienească italienilor și încearcă preparatele specific românești! O să te îmbie să lași bacșiș generos, iar unele localuri acceptă tips-ul direct de pe cardul tău Mastercard.

Alba Iulia



Spectaculos și Alba Iulia sunt sinonime, mai ales de când cetatea, cea mai mare din țară, a fost restaurată cu fonduri europene și guvernamentale. Odată cu aceste ample lucrări de punere în valoare a istoriei sale, cetatea Alba Carolina a fost complet digitalizată. Asta înseamnă că, înainte de a o vizita fizic, poți parcurge un tur virtual pentru a te familiariza cu locurile.

Azi, cetatea Alba Iulia este unul dintre cele mai vizitate locuri cu trecut istoric datorită atenției la detalii de care au dat dovadă restauratorii. Poarta a III-a, cea mai impunătoare dintre porțile cetății, este locul de plecare al turului ghidat prin cetate. Aici poți vedea celebra ceremonie a schimbării gărzilor. Merită să vizitezi Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihai”, Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii (Catedrala Încoronării), Muzeul Unirii și Sala Unirii, Biblioteca Bathyaneum (stil baroc) și statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Sighișoara



Dacă ești contemporan cu cele relatate aici, te poți considera privilegiat. Nu la fel vor fi generațiile viitoare, care, mai mult ca sigur, nu vor cunoaște măreția unui oraș ca Sighișoara decât din cărțile de istorie. Una dintre puținele cetăți medievale încă locuite, Sighișoara se predă pe zi ce trece timpului neiertător și agresiunii firești a omului. Totuși, centrul istoric al orașului Sighișoara este azi unul dintre cele mai spectaculoase pe care le poți vedea într-o viață de călătorit prin lumea largă.

Fiecare piatră din cetatea Sighișoarei are o poveste a ei, potențată pe alocuri de evenimente extraordinare din trecutul ei zbuciumat. Casa Vlad Dracul, despre care se spune că ar fi fost locuită de Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Țepeș) în timpul șederii sale la Sighișoara, este un obiectiv căutat de turiști. 

Nu sunt ocolite nici turnurile cetății, care poartă azi denumirea breslelor meșteșugărești din acele vremuri: Turnul Cositorarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Frânghierilor. Însă, de departe cel mai vizibil și spectaculos este Turnul cu Ceas, cel mai mare dintre cele 14 turnuri ale cetății. Ridicat în secolul al XIV-lea, turnul a fost folosit ca sediu pentru primăria orașului până în anul 1556. Din 1899 găzduiește Muzeul de Istorie Sighișoara.

Timișoara



Centrul Timișoarei este locul în care vechiul și noul s-au contopit cel mai bine pentru a conferi orașului armonie arhitecturală. Cele trei piețe care formează zona istorică a orașului sunt azi principalele atracții turistice, atât pentru valoarea lor arhitecturală, cât și pentru evenimentele pe care le-au găzduit. Piața Unirii, poate perla piețelor publice din România, găzduiește o serie de monumente impresionante: Palatul Baroc, Domul Catolic, Monumentul Sfintei Treimi, Vicariatul Sârbesc. Numită, pe la 1500, Piața Losonczy (după fostul comandant al orașului, ucis de turci), Piața Unirii a primit numele pe care-l are azi abia în anul 1919, în cinstea trupelor române care au intrat în Timișoara și au instaurat administrația românească (3 august 1919).

Piața Libertății este cea mai veche piață din Timișoara și găzduiește Comenduirea Garnizoanei, fosta Cancelarie de Război, Primăria Veche și Cazinoul Militar. 

Piața Victoriei, cunoscută tuturor românilor ca locul din care a pornit Revoluția din 1989, este și cea mai nouă dintre cele trei piețe. E un loc în care un trecător familiarizat cu evenimentele din decembrie 1989 ar păși mereu cu evlavie. Aici găsim Catedrala Mitropolitană, Opera și Teatrul Național Timișoara. 

Fotografii: Shutterstock

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni