Pentru a călători în condiții de siguranță într-un autovehicul, este absolut necesar să investim periodic în achiziționarea unor componente noi – precum anvelopele, de exemplu.
În general, dacă nu există daune vizibile și dacă au fost depozitate corespunzător, pneurile au o durată de viață cuprinsă între 5 și 10 ani. Data fabricației este indicată pe lateralul anvelopei (DOT), iar utilizarea este condiționată de adâncimea canelurilor – 1,6 mm este limita minimă legală în Uniunea Europeană. Dacă apar uzuri inegale pe suprafața de rulare, deteriorări laterale, deformări pe talonul pneurilor, vibrații sau zgomote anormale în timpul deplasării, atunci se impune înlocuirea anvelopelor. Evitarea acestei schimbări poate pune în pericol viața șoferului și a pasagerilor, deci este important să știi ce urmărești. În acest sens, găsești mai jos câteva idei utile.
Dimensiuni potrivite automobilului
Conformitatea pneurilor este dată de informațiile din certificatul de înmatriculare a autovehiculului, de exemplu: 205 55 R17. Pentru clarificare, aceste valori înseamnă:
Calitatea și performanța
Ca în orice situație ce presupune investiție în confort și siguranță, vei decide urmărind datele despre calitatea modelelor și a mărcilor care te interesează. În căutarea celui mai bun raport performanță - costuri, analizează rezultatelor oferite de testele centrelor independente, precum și asupra opiniilor utilizatorilor. Mediul online este generos cu astfel de informații punctuale, comparative, astfel încât să identifici produsele potrivite.
Studiază propunerile companiilor de încredere din domeniu, pentru a beneficia de calitate inclusiv atunci când vrei anvelope ieftine, de pildă – colaborarea cu profesioniștii este întotdeauna cea mai bună idee.
Condițiile meteo din zona de rulare
Alegerea setului optim de pneuri depinde și de specificul climei din regiunea unde vei circula în marea majoritate a timpului. Dacă vorbim de România, trebuie să ții cont de faptul că avem diferențele mari de temperatură între sezonul cald și cel rece. Prin urmare, e înțelept să investești în două seturi:
Din cauza diferențelor mari de temperatură dintre cele două sezoane, dar și a ineficienței pe carosabilul acoperit cu zăpadă și polei, în România nu sunt recomandate anvelopele all season – cu indicativul M+S pe lateralul anvelopei.
Stilul de a conduce
Este un aspect foarte important pe care mulți conducători auto îl ignoră. Așadar, ține minte că există:
Alegerea furnizorului
Cea mai bună variantă poate fi achiziția online, datorită cheltuielilor vizibil reduse, mai cu seamă dacă urmărești ofertele periodice. Este utilă, însă, evaluarea costurilor adiacente, legate de montarea anvelopelor pe jante, echilibrare, geometria roților, care pot fi mai mari dacă vii la furnizorul de servicii de vulcanizare cu propriile anvelope. Pe de altă parte, există și centre care își fac treaba fără să exagereze nota de plată. Așadar, cercetarea de piață este esențială pentru a putea beneficia de servicii optime la prețuri încadrabile în bugetul pe care îl ai la dispoziție.
În final, mai reține un lucru: alege anvelope noi! Cele vechi pot părea că îți oferă un avantaj financiar, dar sunt mai costisitoare – se vor uza mai rapid și vei cheltui, de fapt, de două ori. În plus, fiind deja rulate, nu îți oferă siguranță în utilizare. În consecință, urmărește calitatea, pentru ca deplasarea ta și a celorlalți să se desfășoare în condiții confortabile și sigure. Drum bun și sigur!