ß
Dezinfectantul pentru mâini nu mai are nevoie de nicio introducere, de câțiva ani încoace el ajută la limitarea răspândirii diverselor virusuri și bacterii. Cu atât mai mult în contextul actual, dezinfectantul de mâini poate fi aliatul tău numărul unu în lupta împotriva noului coronavirus.
Datorită abilității sale de a denatura proteinele, alcoolul are un efect biocid excelent și se regăsește în dezinfectant maini în proporție de 60% până la 95%. Prin urmare, igienizarea mâinilor în mod regulat cu această soluție poate reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire și de transmitere a diverselor maladii.
Bineînțeles, cea mai bună metodă de profilaxie și dezinfecție este spălarea mâinilor cu apă și săpun. Conform studiilor realizate de experți în microbiologie, această măsură simplă de igienă este mai eficientă decât un strat de gel.
Totuși, există situații în care spălarea pe mâini nu este posibilă – în mijloacele de transport în comun, în supermarket-uri etc. –, caz în care este recomandată ca alternativă folosirea gelului dezinfectant de mâini.
Util cu atât mai mult cu cât virusurile se pot transmite și prin intermediul suprafețelor contaminate – atunci când o persoană atinge cu mâna o suprafață contaminată și o duce ulterior la nas, gură sau ochi.
De reținut însă este faptul că soluțiile dezinfectante nu sunt eficiente dacă mâinile sunt foarte murdare și nici dacă sunt folosite în exces. Aplicarea lor trebuie să completeze, nu să înlocuiască spălatul pe mâini.
Dezinfectant de mâini gel, spray sau șervețele umede?
După cum bine știi deja, dezinfectanții de mâini sunt comercializați sub mai multe forme. Cu toate acestea, cel mai des utilizat dezinfectat este cel sub formă de gel pentru că are acoperire mare, reduce risipa și vărsările accidentale.
Cum alegi cel mai bun dezinfectant pentru tine?
Lansările tot mai frecvente de dezinfectanți au contribuit, în mod cert, la extinderea acestei piețe, motiv pentru care te înțelegem dacă nu știi ce produs să alegi. Pentru ca un dezinfectant de mâini să fie eficient pentru tine, trebuie să ții cont de câteva aspecte.
Citește cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produsului și evită produsele care conțin paraberi, clorură de benzalconiu sau triclosan. Aceste substanțe chimice sunt dăunătoare pentru piele, provocând iritații sau alte reacții cutanate.
Ca să fii sigur, alege un dezinfectant de mâini avizat de Ministerul Sănătății pentru a avea garanția că nu este toxic sau dăunător pentru sănătatea ta.
Dacă ai pielea sensibilă, încearcă pe cât posibil să alegi un dezinfectant de mâini compatibil cu tipul tău de piele. Asta înseamnă să șții care sunt substanțele la care ești alergic sau care îți atacă pielea și să te orientezi spre gamele de produse care conțin substanțe protectoare și hrănitoare, precum aloe vera sau glicerină.
Acestea asigura echilibrul lipidic al pielii, prevenind apariția senzației de piele uscată și crăpată, un efect nedorit al utilizării frecvente a produselor de curățare.
În concluzie, pentru a fi eficient, un dezinfectant de mâini trebuie să conțină minim 60% alcool, să aibă un spectru larg de acțiune și un mod de utilizare simplu și practic. Și, neapărat, să fie avizat de Ministerul Sănătății.
Aplică cantitatea recomandată de producător, umezind toată suprafața mâinilor, inclusiv între degete și pe dosul palmei, și masează mâinile până la evaporarea completă a soluției. Folosește dezinfectantul ori de câte ori crezi că este nevoie, fără însă a exagera.
Igiena mâinilor este foarte importantă, mai ales în contextul actual, de aceea îți sugerăm să iei toate măsurile de siguranță și să eviți să cumperi dezinfectanți de mâini din magazine sau locuri care nu sunt de încredere.