Ramura de neurochirurgie din medicină reprezintă un domeniu complex și nu se referă doar la intervențiile chirurgicale pe creier, ci și la alte proceduri medicale diverse care implică repararea unor probleme structurale atât din creier, cât și din coloana vertebrală.
Intervenția chirurgicală pe creier este un proces complicat și decisiv, de aceea, o etapă importantă înainte de orice fel de operație de acest gen este consultația la cabinetul medicului neurochirurg. Tipul de procedură neurochirurgicală aleasă depinde foarte mult de boala ori condiția medicală tratată, iar medicul va explica pacientului toți pașii procedurii respective.
Consultul la medicul neurochirurg necesită câteva informații importante pe care pacientul este bine să le cunoască. În prima etapă, are loc o discuție între pacient și medicul neurochirurg. În această situație, ca parte din consultație, medicul va face anamneza, adică va pune numeroase întrebări pacientului, pentru a afla istoricul bolii, pentru a afla de ce alte boli mai suferă, dacă acesta are sau nu rude apropiate care sunt diagnosticate cu boli grave.
În următoarea etapăse merge la consultație de neurochirurgie în București, unde medicul neurochirurg va analiza investigațiile medicale ale pacientului. În acest caz, de bază este RMN-ul și/sau CT-ul, însă este important ca pacientul să vină pregătit cu întregul dosar medical, care să conțină și celelalte investigații ori documente medicale referitoare la boala de care suferă.
Cea de-a treia etapă este, după o analiză amănunțită a rezultatelor investigațiilor medicale ale pacientului, cea în care medicul neurochirurg va efectua examenul clinic. În această etapă vor fi testate anumite funcții ale pacientului. La finalul acestor pași, medicul neurochirurg va explica ce tratamente sau ce investigații trebuie făcute în perioada următoare.
Întrebările pacientului
Ca o minimă pregătire a pacientului care vine la o consultație de neurochirurgie (regulă valabilă și pentru aparținătorii acestui pacient, dacă este cazul), este bine ca acesta să aibă pregătită o listă cu întrebări. Mai mult, pacientul este încurajat în acest moment să adreseze medicului neurochirurg toate acele întrebări pe care le-a stabilit de acasă, să-i spună medicului despre nelămuririle sale, dacă nu a înțeles cu exactitate un anumit aspect al unei posibile intervenții chirurgicale la care urmează să fie supus ori dacă trebuie să respecte anumite recomandări înaintea unei intervenții neurochirurgicale.
Explicațiile medicului neurochirurg referitoare la riscuri
Tot în timpul consultației la neurochirurg, acesta va determina ce fel de intervenție chirurgicală reprezintă varianta optimă pentru respectivul pacient. Medicul neurochirurg va explica la ce trebuie să se aștepte pacientul în timpul operației, va prezenta atât beneficiile, cât și riscurile acelei intervenții neurochirurgicale.
Toate procedurile chirurgicale prezintă un risc. Însă operația pe creier este un eveniment medical major, care poate avea riscuri suplimentare. În cadrul discuției cu medicul neurochirurg, pacientul este încurajat să adreseze întrebări suplimentare despre posibile riscuri asociate cu intervenția chirurgicală pe creier, ca de exemplu:
Așadar, pacientul este îndrumat să pună întrebări și chiar să aducă la această consultație o persoană apropiată, care formuleze întrebări la care pacientul poate că nu s-a gândit. Totodată, este bine ca pacientul să aibă un carnețel sau o agendă și un pix, pentru a-și nota răspunsuri, idei, nelămuriri.