ß
Dintre toate băuturile alcoolice tradiționale românești, vinul este cel mai căutat, atât pe plan național, cât și internațional. Auzim de el în cântecele vechi și ne-a dovedit de multe ori că își merită renumele, iar din acest motiv ne-am gândit să îți povestim astăzi despre cele mai importante regiuni viticole din România, dar și cele mai renumite soiuri de struguri.
Aceste informații reprezintă baza în achiziționarea unei băuturi tradiționale care să se plieze pe gusturile tale.
Regiuni viticole importante din România
Provinciile istorice ale României cum sunt Muntenia, Moldova, Transilvania, Banat, Crișana, Dobrogea, Oltenia și Maramureșul sunt locurile în care se regăsesc și cele mai importante regiuni viticole ale țării. Fiecare zonă are cel puțin o podgorie cu care să se mândrească pentru calitatea vinului produs. Dintre acestea amintim de:
Cotnari- podgorie situată în județul Iași, întinsă pe 1750 de hectare.
Dealu Mare- podgorie aflată în județul Prahova, cuprinde 14500 de hectare de viță de vie. Cele mai cunoscute crame de aici sunt: Budureasca, Ceptura, Tohani și Valea Călugărească.
Murfatlar- este cea mai renumită podgorie a Dobrogei și se întinde pe 3000 de hectare. Aici se prepară vinurile dulci care a făcut această podgorie celebră.
Târnave- podgorie aflată în județul Alba, iar cea mai mare parte din ea, adică 2500 de hectare este deținută de compania Jidvei.
Sâmburești- este o podgorie mică de doar 400 de hectare, aflată în județul Olt. Aceasta a devenit rapid cunoscută național și internațional datorită vinurilor calitative care se produc aici.
Odobești- podgorie aflată în județul Vrancea, întinsă pe 7000 de hectare, cunoscută pentru producerea soiului Galbenă de Odobești.
Așadar, vinurile românești sau o vizită la una dintre podgoriile enumerate mai sus pot fi idei de cadouri potrivite mai ales pentru pasionați.
Soiuri de struguri românești celebri
Soiurile de struguri românești se împart în două categorii: soiuri de struguri din care se prepară vinul alb și soiuri de struguri din care se prepară vinul roșu.
Soiuri de struguri românești pentru vinul alb
Feteasca Regală - este folosit pentru creare vinurilor de calitate seci, demiseci și spumante. A apărut pentru prima dată în județul Mureș.
Feteasca Albă - este cultivat în special în Moldova și Transilvania, iar din acest soi se obțin vinurile seci și demiseci.
Tămâioasa Românească - este un soi cu vechime de peste 2000 de ani și se cultivă în majoritatea regiunilor viticole. Se folosește pentru prepararea vinurilor dulci.
Grasă de Cotnari- este un soi specific podgoriilor Cotnari, cultivat din secolul al XV-lea și se folosește pentru crearea vinurilor dulci și demiseci.
Zghihară de Huși- este un soi originar din podgoria Huși și se folosește la obținerea unui vin sec, aromat și ușor de băut.
Frâncușă - este un alt soi originar din podgoriile Cotnari și se folosește în creare vinurilor seci.
Soiuri de struguri românești pentru vinul roșu
Feteasca Neagră - cultivată în special în Moldova și Muntenia, din acest soi se obține vinul sec, demisec și dulce. Acest vin are un conținut de alcool de 12%.
Băbească Neagră - este un soi întâlnit în Moldova, dar și peste Prut, în renumitele podgorii Purcari. Din acest soi de struguri se obțin vinurile seci, ușoare.
Negru Vârtos - este un soi care se regăsește cu preponderență în vestul țării, mai ales în județul Mehedinți și se folosește la producerea vinurilor seci.
Cadarca - acest soi este originar din Podgoriile Minis Maderat și din el se obține un vin sec, cu aromă fructată.
În ceea ce privește vinurile roze, cel mai cunoscut produs este Busuioaca de Bohotin. Acest soi este originar din Bohotin, județul Iași și este folosit la producerea unui vin dulce, cu parfum și aromă unică.
Așadar, gama de băuturi tradiționale este foarte largă. La mare căutare sunt vinurile românești datorită calității și gustului acestora. Pe Alcool Discount găsești aceste tipuri de băuturi alcoolice preparate din soiuri de struguri românești.