ß
Societatea contemporană este una care se mișcă en grande vitesse. În ritmul ei amețitor, reperele noastre sunt reprezentate mai mult de lucrurile pe care le avem, decât de lucrurile care ne definesc. Și totuși, această tendință de a avea mai degrabă decât aceea de a fi poate să ne provoace nemulțumiri pe termen lung. Dacă ai simțit în repetate rânduri că stagnezi din cauza iureșului cotidian, nu trebuie să uiți că există opțiuni de schimbare și că a învăța ceva nou în permanență este un lucru esențial pentru calitatea vieții.
Pe măsură ce acumulezi cunoștințe din mai multe domenii și te identifici cu ele, capeți posibilitatea de a vedea lumea (și chiar de a o trăi) altfel. Pentru a parafraza un gânditor celebru, un trabuc nu este întotdeauna doar un trabuc, iar lumea înconjurătoare ascunde mult mai multe secrete decât lasă să se vadă la suprafață. A-ți dezvolta cunoștințele multilateral înseamnă a-ți dezvolta sensibilitatea față de ceea ce te înconjoară și, astfel, a-ți dezvolta sufletul - având cunoștințe, ajungi să fii mai mult decât ți-ai fi imaginat vreodată. S-au scris numeroase tratate despre necesitatea învățării continue. Noi nu ne propunem să intrăm în eseistică, ci numai să-ți expunem motive și soluții în favoarea dezvoltării personale - acum, mai mult ca niciodată, această nevoie e arzătoare.
Dezvoltarea motivației interioare
Psihologii clasifică motivația drept un mecanism energizant - altfel spus, un procedeu care te determină să acționezi. Există mai multe tipuri de motivație, ea putând fi generată atât de factori externi, cât și de factori interni. Dintre cele două categorii, noi ne vom concentra pe cea din urmă. Atunci când îți însușești informații noi doar cu scopul de-a învăța, vei reține cu mai mare ușurință și vei fi relaxat, fără presiunea rezultatelor școlare sau KPI-urilor de la locul de muncă. Probabil că ți s-a întâmplat să studiezi pentru un examen și să uiți aproape totul după aceea - dacă te motivezi în primul rând în raport cu tine însuți, te vei asigura că informațiile învățate îți vor fi alături multă vreme.
Mai multe perspective profesionale
În secțiunea anterioară, am vorbit despre motivația intrinsecă, însă nu trebuie să neglijăm nici factorii externi. Pe măsură ce capeți cunoștințe din domenii cât mai variate, te potrivești mai multor cerințe profesionale. Acest lucru îți permite să avansezi la locul de muncă pe care-l ai deja sau, de ce nu, să faci o conversie către cu totul altceva. În plus, îți poți găsi un nou hobby care să se transforme cât ai clipi în freelancing. Ce poate fi mai frumos decât să câștigi niște bani în plus din ceva ce te pasionează?
Beneficiile în relaționare
Este intuitiv, dar tot trebuie spus: pe măsură ce stăpânești mai multe domenii, vei reuși să-ți apropii mai mulți oameni. Vei avea ceva în comun cu fiecare, iar plecând de la aceste puncte comune, poți ajunge la frumoase relații de prietenie și la intrarea în grupuri de persoane cu aceleași interese. Studiind, vei vedea încă și mai multă frumusețe în cei care te înconjoară, mai ales dacă noul tău obiect de studiu este ceva profund uman… spre exemplu, fotografia. Ai să afli cum fiecare persoană, fiecare obiect și fiecare peisaj capătă o nouă viață atunci când este imortalizat de privitorul potrivit și ai să beneficiezi de un network amplu, cu amatori și experți pregătiți să te pună în valoare.
Pentru că învățarea continuă te ajută să-ți îndrepți motivația către tine, dar și către ceilalți, și că deschide o poartă către a cunoaște persoane noi, îți recomandăm să te înscrii la un curs care să te califice într-un nou domeniu. Foarte la îndemână, și cu avantaje pe care le-am discutat deja, sunt cursurile online de fotografie. În acest fel, vei putea păstra distanța socială în timp ce te dezvolți și, de ce nu, îi ajuți pe alții în dezvoltarea propriei viziuni artistice. O lume cu totul nouă așteaptă să fie descoperită!